Ga naar de mobiele website
^ Top

Politiekantoor in 'gewoon huis'

HALFOPEN BEBOUWING MOET MENSEN SNELLER DOEN BINNENSTAPPEN

Het nieuwe wijkcommissariaat werd tegen een bestaand woonhuis aangebouwd. Enkel het logo aan de gevel maakt de bestemming duidelijk.
Foto Ponsaerts Het nieuwe wijkcommissariaat werd tegen een bestaand woonhuis aangebouwd. Enkel het logo aan de gevel maakt de bestemming duidelijk.
De politie van de zone Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo (BRT) neemt vandaag in de Parkstraat in Rotselaar een nagelnieuw wijkkantoor in gebruik. De nieuwbouw vervangt het versleten wijkcommissariaat in de Kapelstraat. Opvallend: het kantoor ziet eruit als een doodgewoon huis. "Dat is de bedoeling. Je moet denken dat je bij je buurman op bezoek gaat", zegt burgemeester Dirk Claes.

Drie jaar nadat de gemeenteraad haar goedkeuring voor een nieuwbouw gaf, opent vanavond het nieuwe wijkcommissariaat van de politiezone BRT in Rotselaar officieel de deuren. Opvallend is dat het nieuwe politiekantoor langs de Parkstraat een halfopen bebouwing werd, die tegen een particuliere woning werd gebouwd. "De wijkagenten zijn een belangrijk aanspreekpunt voor onze inwoners", weet burgemeester Dirk Claes (CD&V). "Het moet dan ook heel makkelijk en laagdrempelig zijn om het bureau binnen te stappen. Die achterliggende gedachte bepaalde het ontwerp van het gebouw: een eenvoudige woning in de straat. Je zou denken dat je op bezoek gaat bij je buurman."

Open op zaterdag

Maar de inkomgevel met grote glaspartijen, en natuurlijk het grote politielogo, maken de bestemming van het gebouw onmiddellijk duidelijk. "De wijkagenten zullen hier moderne en open ruimten betrekken", zegt Claes. "Het nieuwe politiekantoor is ook centraal en goed bereikbaar gelegen, vlakbij het administratief centrum en vrijetijdscentrum 'de Mena'. Net als het gemeentehuis zal het wijkkantoor trouwens ook op zaterdagvoormiddag geopend zijn", aldus nog Claes.

700.000 euro

De totale kostprijs van het project bedraagt zo'n 700.000 euro. De bouw en de financiering gebeurden door de gemeente Rotselaar zelf, met inspraak van de politiezone BRT. Omdat het voormalige wijkkantoor in de Kapelstraat - een oud schoolgebouw - hopeloos verouderd was, was die al jaren vragende partij voor een nieuwe infrastructuur. "Bij het ontwerp werd resoluut gekozen voor een functioneel, modern en strak gebouw met twee bouwlagen", vertelt commissaris Luc Verstraeten. "Op het gelijkvloers zijn er een wachtruimte, twee afzonderlijke verhoorlokalen en een doorgangscel. Boven zijn er burelen van de agenten en een vergaderruimte met keuken. Het dak huisvest het lokaal van het hoofd van de wijkdienst. In de kelder zijn er technische ruimtes en kleedkamers. Voor de politiewagens en -scooters is er achteraan het gebouw een ruime en afsluitbare carport."

Rondleidingen

Burgemeester Claes zal vanavond tijdens een officiële opening de sleutels overhandigen aan de voorzitter van de Politieraad van de zone BRT: burgemeester van Tremelo Paul Dams. Daarna en ook morgen nog kunnen geïnteresseerden tijdens een opendeur een exclusieve rondleiding in het nieuwe wijkcommissariaat volgen. Vanavond kan dat van 19 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur.


Ook de twee andere vestigingen van de politiezone zullen binnen afzienbare tijd trouwens een ander onderkomen krijgen. Zowel voor de politiekantoren van Tremelo als Begijnendijk bestaan er immers eveneens nieuwbouwplannen. Een nieuwe bestemming voor het oude wijkkantoor is er nog niet.

Meer over


Meld een bug