Kerken blijven kerken. Maar er moet méér mee gedaan worden

GEMEENTERAAD STEMT VANAVOND OVER PLAN VOOR NEVENINVULLING

Ponsaerts
De gemeenteraad buigt zich vanavond over het Kerkenbeleidsplan. Dat moet het mogelijk maken om de kerken van Rotselaar, Wezemaal en vooral Werchter en Rotselaar-Heikant vaker voor niet-religieuze activiteiten te gebruiken. "Denk aan tentoonstellingen of toneelvoorstellingen", zegt schepen van Erediensten Dirk Jacobs (CD&V).

Tentoonstellingen en toneelvoorstellingen, dus. Maar ook zangkoorconcerten en optredens van fanfares. "Occasionele nevenactiviteiten die er ook nu al sporadisch naast de bestaande vieringen plaatsvinden", aldus schepen Jacobs. "Voor de kerken van Rotselaar-Heikant en Werchter zullen we ook onderzoeken welke meer structurele vormen van nevengebruik daar mogelijk zijn. Welke zinvolle invulling kunnen ze naast de bestaande erediensten krijgen? Kunnen ze op een meer structurele basis opengesteld worden voor bijvoorbeeld verenigingen van binnen - en misschien zelfs buiten - de gemeente? Denk dan aan allerhande culturele activiteiten."

Ponsaerts

Aulavorm

"De kerk van Heikant - op vlak van het aantal zitplaatsen de grootste in onze gemeente - is daar met haar aulavorm uitermate geschikt voor", vervolgt Jacobs. "Een denkpiste voor de Werchterse kerk is dat we die eventueel kunnen integreren in de toeristische fietsroute die er passeert, met eventueel een door glazen panelen afgebakende zone als toeristisch punt. Een andere denkpiste is er één waarbij we het toeristische luik van de Wijngaardberg en het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn doortrekken tot in de kerk van Wezemaal, om zo het toeristisch aspect van die kerk - met haar toch wel belangrijke kerkschatten - beter uit te spelen."

Ponsaerts

Mogelijkheden onderzoeken

Waar er in de kerken van Rotselaar en Wezemaal bijvoorbeeld drie keer per jaar een concert zal plaatsvinden, zal er op langere termijn dus vooral in Werchter en Heikant veel meer mogelijk zijn. "Een stuurgroep met daarin alle actoren van de betreffende kerken zal nu moeten onderzoeken welke nevenactiviteiten er allemaal mogelijk zijn", geeft Jacobs nog mee. "We gaan alleszins geen kerken sluiten - een herbestemming is helemaal niet aan de orde."


De betrokken parochieploegen, kerkfabrieken en het bisdom keurden het nieuwe plan, dat ook noodzakelijk is om subsidies te verkrijgen voor de restauratie van beschermde kerkgebouwen, ondertussen al goed. Eens het plan ook groen licht krijgt van de gemeenteraad, kunnen de occasionele nevenactiviteiten in principe al meteen georganiseerd worden.

Ponsaerts