Jonge melkveehouders protesteren aan Danone-fabriek

Een 30-tal jonge melkveehouders ging met tractoren én koe bij Danone in Rotselaar zijn bezorgdheid uiten.
Sven Ponsaerts Een 30-tal jonge melkveehouders ging met tractoren én koe bij Danone in Rotselaar zijn bezorgdheid uiten.

Een 30-tal jonge Vlaamse melkveehouders heeft gisteren aan de Danone-fabriek in Rotselaar zijn bezorgdheid over hun toekomst geuit. Omdat de fabrikant door de dalende vraag naar zuivelproducten met een melkoverschot kampt, wil het haar vaste melkleveranciers een groeibeperking in de toevoer opleggen.


"Waar Danone voorheen altijd ál onze geproduceerde melk afnam, wil het nu een jaarlijkse groeibeperking van 2% invoeren", zegt melkveehouder Bram Agten (28) uit Overpelt. "Maar stilstaan is achteruitgaan. Bovendien kregen we in het verleden het signaal dat er nooit melk genoeg kan zijn, waarna onze bedrijven onder meer hebben geïnvesteerd in het optimaliseren van de melkproductie per koe. Door die verbeterde efficiëntie is er nu dus meer melk - die kraan kunnen we niet meer toedraaien. De jonge melkveehouders die de voorbije jaren zwaar investeerden, worden door de 'groeistop' het zwaarst getroffen. Hun investeringen renderen niet meer."


De jonge melkveehouders hopen alsnog op een constructief overleg met de zuivelfabrikant. "We hebben begrip voor de bezorgdheid", zegt Katrienmarie De Smedt van Danone. "Daar waar de vraag van de consument een lichte daling kent, blijft de melktoevoer echter jaar na jaar toenemen - de jongste vier jaar zelfs met 25%. Dat is op termijn onhoudbaar." De fabrikant van de Activia-drinkyoghurt stelt onder meer voor de exclusieve samenwerking op te heffen, waardoor de melkveehouders ook aan andere afnemers zouden kunnen verkopen. (SPK)