Herberg t'Huis toost op honderdste verjaardag

ICONISCH FAMILIECAFÉ HAALT HERINNERINGEN OP

'Patron' Frank Staes en echtgenote Karina, omringd door hun helpers: zoon Hans, dochter Annelies en haar partner Kurt.
Sven Ponsaerts 'Patron' Frank Staes en echtgenote Karina, omringd door hun helpers: zoon Hans, dochter Annelies en haar partner Kurt.
Café Herberg t'Huis bestaat precies 100 jaar. 'Patron' Frank Staes, wiens overgrootouders in 1918 met een café annex buurtwinkel begonnen, staat er bovendien precies 40 jaar achter de toog. Met de kinderen Hans en Annelies tapt ook de vijfde generatie regelmatig een pintje in het gekende volkscafé.

"Meteen na de Eerste Wereldoorlog kocht mijn overgrootvader Frans Michiels hier aan de Provinciebaan tegenover de kerk een pand waarin een kleine buurtwinkel en café gevestigd waren", licht Frank Staes (61) de geschiedenis van de 100-jarige familiezaak toe. "Met de overname door zijn dochter Fientje, mijn grootmoeder dus, en haar man Jozef in de jaren '20 werd het café al snel de trekpleister voor vele verenigingen van katholieke origine. In de winkel ervoor kon je alles krijgen wat je in die tijd nodig had in een klein dorp als Rotselaar."

Volkscafé

Na de Tweede Wereldoorlog kwam ook Staes' moeder, Helena - Lenke - Van Haegenborgh, mee achter de toog. "De weinige foto's getuigen van een joviaal en volks café, waarbij de dorpsgenoten samen met de familie duidelijk van het sociale leven genoten. 'Café bij Van Haegenborgh' werd veel bezocht door de fanfares uit Rotselaar en omstreken, en zo belandde op een dag een zekere Georges Staes uit Wilsele achter de piano in het café... Halfweg de jaren '70 nam mijn moeder de zaak over."


Maar de infrastructuur begon te verslijten. In 1978 werd het oude gebouw afgebroken, terwijl het nieuwe erachter werd gebouwd. "Het café was daardoor amper één week toe. Het nieuwe gebouw had verschillende vergaderzalen en de 'herberg' van mijn ouders werd dé ontmoetingsplaats van alles wat leefde en bewoog in Rotselaar. Dankzij het grote succes van het café werd ook de voorziene winkelruimte ingepalmd. Het kreeg toen ook de naam t'Huis - bewust foutief geschreven, omdat mijn vader dat zo wou, 'om op te vallen'. Bomma bleef helpen, en soms stond zelfs de hele familie in het café: moeder achter de tap, vader in het 'flessenkot', bomma aan de afwas en ikzelf en broer Patrick tussen de klanten. Op 1 september 1978 - precies 40 jaar geleden dus - stond ikzelf hier voor het eerst professioneel achter de toog."


Ontelbare verenigingen vonden ondertussen een onderkomen in t' Huis van Frank en echtgenote Karina. "Biljarters, motorrijders, duikers, zangkoren, politieke partijen, en ga zo maar door. En dan spreken we nog niet over de uitbetalingen van 'den dop' en de zittingen van 'de ziekenkas' die hier plaatsvonden. Ik heb zelfs nog een extra vergaderruimte moeten bijbouwen. Ooit waren er zelfs zoveel vergaderingen tegelijk, dat ik de echtelijke slaapkamer volledig heb gedemonteerd, om ook daar nog een vereniging in onder te brengen", lacht Staes. Intussen draaien ook zoon Hans (31), dochter Annelies (33) en haar partner Kurt al heel wat jaren geregeld in de familiezaak mee.

400 genodigden

Het 100-jarig bestaan van t'Huis wordt vanavond in 'beperkte kring' feestelijk gevierd. Zo'n 400 klanten werden daarvoor persoonlijk uitgenodigd.