Dronken man wil stoer doen en doet tractor kantelen tijdens Rock Werchter: 4,5 maanden rijverbod

Nick B. na zijn proces met zijn advocate.
KAR Nick B. na zijn proces met zijn advocate.
Een dertiger uit Schriek is 4,5 maanden zijn rijbewijs kwijt. Nick B. legde tijdens festival Rock Werchter in 2016 onder invloed een tractor op zijn kant. Daarbij raakten twee mensen gewond. Hij moet een boete van 2.100 euro betalen en opnieuw langs de rijschool passeren.

Om de modder te baas te kunnen op de kletsnatte editie van Rock Werchter 2016 werd er massaal boomschors en zand aangevoerd. Nick B. had de opdracht om de aanhangwagens te vullen. Na zijn shift bleef hij plakken met collega’s en werd de ene na de andere pint gedronken. Vervolgens kroop B. achter het stuur van een New Holland tractor, een gevaarte van een paar ton. 

Op de Werchtersesteenweg liep het fout. “Plots liep er een wandelaar zonder kijken de straat over. Ik probeerde nog te remmen, maar de tractor stopte niet onmiddellijk en begon te slingeren”, verklaarde B. Daarop maakten de tractor en de aanhangwagen een schaarbeweging en namen in een beweging enkele dranghekkens mee. Twee personen geraakten daarbij gewond: een 27-jarige fietser uit Antwerpen en een 42-jarige voetganger uit Berchem. De tractor belandde uiteindelijk op zijn flank.

Machogedrag

Volgens een getuige vertoonde B. machogedrag net voor het ongeval en wou hij “de aandacht van vrouwelijke personen trekken.” Zijn werkgever, Transport Michiels uit Hulshout, bevestigde dat het niet de bedoeling was dat B. zelf achter het stuur zou kruipen. “Hij stond in voor het vullen van de aanhangwagens die door andere collega’s op de terreinen werden verspreid. Hij rijdt normaal nooit met onze tractoren. Van mij mochten de werknemers na de werkzaamheden niet ter plaatse blijven. Het was zodanig geregeld dat hij vervoer van en naar huis had.” De firma werd door de rechter niet aanzien als medeverantwoordelijk en werd vrijgesproken. 

Opnieuw positief

Op de zitting verklaarde B. dat hij door het zien van de slachtoffers zich “niet goed voelde” en danig geschrokken was. Naar de toekomst toe zou hij er “lessen uit leren.” Maar het Openbaar Ministerie meldde dat de dertiger nog maar enkele maanden geleden positief blies tijdens een alcoholcontrole. “Zijn bewering komt dan ook niet als geloofwaardig over. Een mentaliteitswijziging is bij hem ver te zoeken”, oordeelde de rechter. “Zijn houding is laakbaar. Het getuigt van een onverantwoord gedrag en een asociale ingesteldheid om met een zware tractor een onaangepaste snelheid te voeren op een openbare weg, die langs beide kanten door tal van zwakke weggebruikers benut wordt. Dat hij in staat van dronkenschap rijdt, tart alle redelijkheid en getuigt des te meer dat eerste beklaagde met niets of niemand rekening hield.” 

Ze gaf B. in totaal een rijverbod van 4,5 maanden en een geldboete van 2.100 euro. Hij moet ook opnieuw slagen voor de vier examens voor het rijbewijs.   
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.