Buur Rock Werchter ontwikkelt opblaasbare festivaltent

NIEUWE ECOLOGISCHE TENT STAAT OP AMPER ÉÉN MINUUT RECHT

Jakob De Proft toont zijn 'opblaasbare' festivaltent.
Ponsaerts Jakob De Proft toont zijn 'opblaasbare' festivaltent.
Jacob De Proft woont vlakbij de wei van Werchter en ergert zich al jaren aan de duizenden tentjes die na het festival op de camping achterblijven. "Ik heb daarom een opblaasbare festivaltent ontwikkeld, die ik ook te huur aanbied", zegt hij. Voorlopig maakt Rock Werchter wel nog geen gebruik van het initiatief.

Binnen enkele weken trekken opnieuw zo'n 80.000 festivalgangers met de tent naar Werchter. Een groot aantal van die tentjes blijft na afloop gewoon op de camping achter. Een doorn in het oog van 'tentenspecialist' Jakob De Proft (46) uit Betekom (Begijnendijk), die ook drie jaar lang in Rotselaar, op een boogscheut van het festivalterrein van Rock Werchter, woonde. "Ik zag op de campings telkens de massale afvalberg. De tentjes waren nat en vuil geworden, soms waren ze wat beschadigd. Na een zwaar festivalweekend hadden de jongeren er geen zin in om ze weer op te bergen. Maar in de afvalverbrandingsoven veroorzaken de synthetische materialen van de tentjes en de waterdichte coating erop schadelijke rookgassen. Ik moest actie ondernemen", vertelt hij.

De tentjes eerder in gebruik op een kleinschalig festival. Doordat ze in rijen aan elkaar hangen, kan men veel plaats winnen.
Ponsaerts De tentjes eerder in gebruik op een kleinschalig festival. Doordat ze in rijen aan elkaar hangen, kan men veel plaats winnen.

Drie modellen

Hij ontwikkelde een duurzame, opblaasbare festivaltent, die hij ook te huur aanbiedt. "Het gaat om een 'Quick Range'-tent: een duurzame, comfortabele tent, die ook beveiligd is tegen brand. Er is niet veel onderhoud nodig. Bovendien kan ze tegen een stootje, ook als er 's nachts een niet meer zo nuchtere kampeerder passeert", lacht De Proft, die ondertussen zijn eigen bedrijfje Sheltercare oprichtte. "Er bestaan momenteel drie modellen van de tent: voor één, twee of vier personen."

Inclusief luchtmatras

Via de Belgische verhuurfirma Festitent, die op heel wat internationale festivals aanwezig is, zijn er ondertussen al een paar honderd exemplaren van de tent in omloop. "Festivalgangers kunnen tegelijk met hun inkomticket een Festitent boeken. Eventueel kunnen ook een slaapmat, luchtmatras en/of hoofdkussen worden gereserveerd. Wanneer de festivalganger op de camping aankomt, staat alles voor hem klaar. Achteraf hoeft hij ook niks op te breken."

Razendsnel opzetten

Voor de campingorganisatie is er het voordeel dat de tent razendsnel kan worden opgezet. "Omdat ik niet met stokken, maar wel met luchtkanalen - 'airbeams' - werk, duurt dat amper één minuut. Eigenlijk wordt ze gewoon opgepompt en met enkele grondhaken verankerd", toont De Proft. "Met vier mensen bouwt men op een dag een heel kampeerterrein van duizend tenten op. Opbreken gaat zelfs nog sneller: gewoon het luchtventiel openen en de rijenlange, aan elkaar bevestigde, tenten oprollen. Dat 'kettingsysteem' spaart ook plaats uit. Het is ideaal voor massa-evenementen, zoals festivals, maar bijvoorbeeld ook voor grote sportmanifestaties."


Op Rock Werchter zal de festivaltent van De Proft dit jaar nog niet te zien zijn. "Momenteel is de markt voor duurzame festivaltenten, die gehuurd kunnen worden, nog in ontwikkeling, maar naast de Benelux vertonen ook Duitsland, Denemarken en de UK al interesse."

Biologisch afbreekbaar

Omdat De Proft beseft dat er altijd wel festivaltenten zullen achterblijven, wil hij ook nog een goedkope, volledig biologisch afbreekbare tent op de markt brengen. "Aan dat model wordt nog volop gewerkt. Hopelijk kan het volgend jaar voor het festivalseizoen worden gelanceerd."


Voor meer informatie:


www.sheltercare.info.