Buren komen elke avond samen

BEWONERS DRINKEN TOT KERST DAGELIJKS EEN GLAASJE OP ELKAARS OPRIT

Gastheer Julien Teugels en zijn vrouw Joyce (links) mochten gisteren naast Freya Wyngaerden (midden) nog heel heel wat buurtbewoners verwelkomen.
Ponsaerts Gastheer Julien Teugels en zijn vrouw Joyce (links) mochten gisteren naast Freya Wyngaerden (midden) nog heel heel wat buurtbewoners verwelkomen.
De bewoners van de Middelberg in Rotselaar starten met een warm initiatief tijdens de kille, donkere najaarsdagen. Elke avond steekt een andere inwoner van de wijk zijn kerstverlichting buiten aan en nodigt hij de buren uit om een glaasje te drinken of een hapje te eten op zijn oprit. Gisteren ging het project 'Adventsvensters' van start en de glühwein vloeide meteen rijkelijk.

Het project 'Adventsvensters' startte gisteren en loopt nog tot kerstavond. "Het idee komt uit Duitsland, maar bij ons kwam een Luxemburgse bewoonster ermee opzetten", zegt mede-initiatiefneemster Freya Wyngaerden. "Tegen 25 december zullen er minstens 24 ramen of voorgevels feeëriek verlicht zijn. Zo komt er meer licht en sfeer in de buurt. Iedereen maakt ervan wat hij zelf wil, er zijn geen verplichtingen. De lichtjes moeten gewoon duidelijk vanop straat te zien zijn."

De familie Teugels bracht, zoals het hoort, lichtjes aan aan de ramen en plaatste een vuurkorf, die voor de gezelligheid zorgde.
Ponsaerts De familie Teugels bracht, zoals het hoort, lichtjes aan aan de ramen en plaatste een vuurkorf, die voor de gezelligheid zorgde.

Hapje en drankje

Om 19 uur, wanneer de verlichting wordt aangestoken, komen de buren langs voor een hapje en een drankje. "Zo hopen we de buurt opnieuw dichter bij elkaar te brengen, zodat de mensen elkaar beter leren kennen. In een rustige villawijk van 370 huizen is het immers niet makkelijk om iedereen uit zijn kot te krijgen. Toch zijn alle 24 avonden op onze kalender mooi ingevuld. Bij de meeste deelnemers is de hele wijk welkom tussen 19 en 21 uur", zegt de vrouw, die zelf op 12 december haar lichtjes buitenhangt.


Of het initiatief een succes wordt, valt nog af te wachten. Alle bewoners kregen alvast de lijst met deelnemers in de bus. "We hebben ook een Facebookpagina en een website met een stratenplan en foto's gemaakt. Het initiatief maakt een gezellige babbel mogelijk, maar komt ook de sociale controle in deze buurt ten goede. Vorige week waren er immers nog inbraken", aldus Wyngaerden.

Gezellig vuur

De aftrap werd gisterenavond gegeven door de ondervoorzitter van de bewonersdienst, Julien Teugels, en zijn vrouw Joyce. De buren verzamelden rond een gezellig vuur op de oprit van hun huis, waarvan ze de ramen kleurrijk verlicht hadden. "Er is glühwein of iets sterkers, maar ook fruitsap, warme chocomelk, koekjes, cake en chips", zei Teugels gisteren bij het begin van de avond. De sfeer zat er dan ook meteen goed in langs de Beatrijslaan. "Een 25-tal buren bevestigden vooraf hun komst. Daarmee zijn we heel tevreden. Eten en drinken is er alleszins genoeg."