Bakker bakte brood tussen de muizen

EIGENAAR NEGEERDE VERBOD VOEDSELAGENTSCHAP EN RISKEERT ZES MAANDEN CEL

De bakkerij staat momenteel te koop op Immoweb voor zo'n 250.000 euro.
Immoweb De bakkerij staat momenteel te koop op Immoweb voor zo'n 250.000 euro.
Een bakker wiens bakkerij in de Schoolstraat in Rotselaar verzegeld werd omdat er muizen rondliepen en het vol keutels, schimmel en andere vuiligheid lag, bleef gewoon verder brood verkopen. Hij verwijderde zelf de verzegeling en trok zich van het Federaal Voedselagentschap niets aan. De bakker in kwestie riskeert nu zes maanden cel.

De 30-jarige bakker B.V. uit Aarschot moest zich gisteren voor de Leuvense strafrechter komen verantwoorden omdat hij de voedselvoorschriften danig aan zijn laars lapte. De man nam in 2009 de voormalige bakkerij 'The Bakery' in de Schoolstraat in Rotselaar over en doopte die om tot Bakkerij Vermaelen. Alleen nam hij het niet zo nauw met de hygiëne. Een controleur van het Federaal Voedselagentschap stelde in april van 2013 enkele serieuze tekortkomingen vast. Zo lagen er muizenkeutels op de grond, hingen er spinnenwebben en schimmel op de muren, waren de stopcontacten vuil, de ramen vettig, de werktafels aangekoekt met vuil, de oven onhygiënisch, lag er bloem op de grond en liep er zelfs in het bijzijn van de controleur een muis door de stockage. Bakker V. trok zich niets aan van de opgelegde boetes en zette zijn activiteiten gewoon door. Hij verbrak de verzegeling van het Voedselagentschap, opende de winkel opnieuw voor de klanten en bleef brood verkopen. Ondertussen wisten de vele klanten van niets. "Ik wist dat de bakkerij door de gezondheidsinspectie gesloten was, maar zeker niet dat hij de verzegeling zelf heeft verbroken. Iedereen dacht het ondertussen in orde was", vertelt buurman Koen. "Ik ben er nadien wel weggebleven, want ik vond het maar verdacht. Veel klanten zijn wel blijven komen want hij was open van 7 uur in de ochtend tot 19 uur 's avonds en een van de enige in de buurt", vertelt de buurman.

Het gebouw in de Schoolstraat staat leeg.
Vertommen Het gebouw in de Schoolstraat staat leeg.

Resem inbreuken

In oktober 2013 kwam er opnieuw een controleur langs en nog steeds zag die muizen in het atelier rondlopen. Daarnaast werden weer een resem andere inbreuken tegen de voedselhygiëne vastgesteld. Zijn koppigheid bracht de dertiger uiteindelijk niet veel op. De bakkerij werd op 25 september 2014 officieel failliet verklaard door de Leuvense rechtbank van Koophandel. In mei van dit jaar werd het pand openbaar verkocht maar daar kon geen overnemer worden gevonden. Sinds begin juni staat het pand via de vastgoedsite Immoweb te koop voor 250.000 euro. V. zelf riskeert nu een gevangenisstraf van zes maanden en 6.000 euro boete. "Hij kreeg in 2012 ook al eens een boete maar dat heeft dus niets geholpen. Hij bleef hardnekkig volhouden maar dit is een ernstig misdrijf en hij heeft geen enkel excuus. Hij neemt ook vandaag zijn verantwoordelijkheid niet op", sprak de openbare aanklager hard. De bakker kwam namelijk niet opdagen voor de zitting en zal op 25 september bij verstek veroordeeld worden.