"Opnieuw beginnen is geen optie"

ZOON START CROWDFUNDING VOOR OUDERS DIE ALLES VERLOREN IN BOSBRAND PORTUGAL

Op deze luchtfoto is de omvang en ernst van de schade aan het domein van Dirk en Christine goed te zien. Alles is zwartgeblakerd.
repro Bertje Warson Op deze luchtfoto is de omvang en ernst van de schade aan het domein van Dirk en Christine goed te zien. Alles is zwartgeblakerd.
Het Vlaams echtpaar Dirk Van der Auwera (69) en Christine Krol (65) hebben na 14 jaar hard werken hun ecologisch domein met boomgaarden en groenten in één nacht verloren in de zware brand in Portugal "Wij weten niet wat beginnen, want een brandverzekering krijg je hier zomaar niet", klinkt het. Zoon David is een crowdfunding gestart.

"Wij woonden in Tremelo en verhuisden naar Portugal omdat mijn vrouw Christine last had van artrose en ik van chronische gewrichtsontstekingen. In Portugal heb je daar veel minder last van. We wilden ook rustig in de natuur leven en werken. Veertien jaar hebben we gewerkt om op een stuk broussegrond een ecologisch project uit de grond te stampen. Helaas sloegen de hevige branden die aangestoken werden door bendes ook bij ons toe. Er waren ontploffinge en metershoge vlammen, mijn longen deden er pijn van. Wij moesten lijdzaam toezien hoe onze auto's, landbouwmachines, al ons materiaal en onze oogst aardappelen, groenten, olijven, vijgen, noten, wijn en zes geiten in de brand bleven", vertelt Dirk.

Het echtpaar Dirk Van der Auwera en Christine Kroldie op hun domein voor de brand.
repro Bertje Warson Het echtpaar Dirk Van der Auwera en Christine Kroldie op hun domein voor de brand.

Tien hectare verkoold

In totaal werd er 10 hectare gewoon verkoold. De schade bedraagt meer dan 300.000 euro, zonder de bomen en aanplantingen. "Wij zijn alles kwijt en kunnen in deze zwarte hel niet opnieuw beginnen planten omdat het veel te droog is. Het zal drie jaar duren voor hier weer iets groeit. Weken aan een stuk hebben de branden geduurd en er zijn nog plekken waar het brandt. Wonder boven wonder is ons huis overeind gebleven", vertelt het echtpaar aangedaan.

Zoon David Van der Auwera begon een crowdfundingscampagen om zijn ouders te steunen.
repro Bertje Warson Zoon David Van der Auwera begon een crowdfundingscampagen om zijn ouders te steunen.

Middeleeuwen

"Hoe dan ook zullen we, nadat we alles opgeruimd hebben, onze eigendom moeten verlaten. Dit zijn de middeleeuwen, wie een survival-programma wil maken, moet hier eens komen filmen. We kunnen zelfs geen kettingzagen betalen om de dode bomen om te zagen en het transport te financieren. Ons pensioentje is veel te klein. De burgemeester van ons dorp Fiais da Beira en de Portugezen brengen ons eten, kleren en helpen waar ze kunnen. In onze omgeving bleven vijftien mensen in de brand, maar in totaal zijn er zeker honderd doden. Er sterven nog elke dag mensen.

Bedelen voor geld

"Wij vinden het geweldig wat onze zoon David, die in Werchter woont, voor ons doet. Hij was hier meteen na de brand om te helpen. Maar we schamen ons om te bedelen voor centen", zegt Dirk met de krop in de keel. Zoon David is nu een crowdfunding gestart om zijn ouders te steunen.


Meer info vind je op de persoonlijke website van zijn ouders dragonsplace.webs.com. Elke gift is welkom via: https://www.gofundme.com/Steun-na-brand-te-Portugal-2017-Dragonplace-Dirk-Christine