"Mannen hebben óók hun moeilijkheden in het leven"

'Activist' over het geslacht dat momenteel de perceptie tegen heeft

Wouter Wuyts organiseert elke maand een kampvuur voor mannen. "Ze kunnen dan zichzelf zijn, delen waar ze mee zitten, en gehoord worden door andere mannen."
Foto Vertommen Wouter Wuyts organiseert elke maand een kampvuur voor mannen. "Ze kunnen dan zichzelf zijn, delen waar ze mee zitten, en gehoord worden door andere mannen."
Zondag 19 november is Internationale Mannendag. Noodzakelijk, vindt 'activist' Wouter Wuyts. Want mannen mogen de beeldvorming dan wel tegen hebben - denk maar aan #MeToo -, ze hebben ook hun problemen. Het zelfmoordcijfer ligt drie keer hoger dan bij vrouwen, er zijn drie keer meer mannelijke probleemdrinkers, en één op tien is slachtoffer van partnergeweld. "Elke politieke partij of maatschappelijke organisatie heeft wel een vrouwenafdeling. Maar waar zijn de mannenafdelingen?"

Er lijkt tegenwoordig geen week meer voorbij te gaan, of er wordt wel ergens een bekende man aan de schandpaal genageld omdat hij op z'n minst weinig respectvol omging met vrouwen. De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein op kop, maar ook de Britse minister Michael Fallon en - bij ons - Bart De Pauw. Geen fraaie beeldvorming. Maar mannen zijn geenszins allemaal discriminerende seksisten. De vraag is: wie verdedigt hen tegen deze stereotypering? "Elke politieke partij of maatschappelijke organisatie heeft wel een vrouwenafdeling. Maar ken jij er eentje met een mannenafdeling?", vraagt Wouter Wuyts. De theaterman uit Wezemaal, getrouwd en een zoon van 12 jaar, organiseert elke maand een Mannencirkel en twee keer per jaar een mannenweekend voor vaders en zonen. Hij is ook medeorganisator van de eerste 'Gathering of Men'-bijeenkomst in ons land.

Weekends en avonden met alleen mannen. Waarom?

"Het leven is bij ons voor 99 procent gemengd: mannen en vrouwen samen. Maar als je met alleen mannen bent, gedragen ze zich anders. Het haantjesgedrag verdwijnt. Zonder vrouw in de buurt is er geen reden om je beter voor te doen dan je bent. Uiterlijk speelt geen rol meer. Je bent wie je bent, en dan wil je ook gewoon je verhaal doen. Delen waar je als man mee zit, gehoord worden door andere mannen."

De Mannencirkel zit elke maand rond het kampvuur. Waar hebben jullie het dan over?

"We komen nu al meer dan tien jaar samen. Ergens in Wezemaal, op een rustige plek. Mannen van elke slag of stoot: een verzekeringsagent, een magazijnier, een ingenieur,... Het enige dat ze zonder onderscheid gemeen hebben, is dat ze man zijn. Iedereen krijgt drie tot vijf minuten om te praten waarover hij wil. Wat hij voelt, waar hij mee zit. Over het werk, de relatie, de kinderen,... De regel is dat wie aan het woord is, niet onderbroken wordt. De groep kan nadien vragen stellen en feedback geven. Het doet deugd dat er geluisterd wordt. En je leert je eigen bekommernissen te relativeren. Je voelt je gesteund. Een zelfhulpgroep voor mannen? Dat klinkt wat te negatief."

Zijn mannen dan zo onzeker? Het zijn toch vooral vrouwen die klagen over een loonkloof, die zich vaker gediscrimineerd voelen,...?

"Dat is zo. En het is jammer wat er gebeurd is met bijvoorbeeld Bart De Pauw. Maar het is goed dat erover gepraat wordt. Over hoe je je als man kan en moet gedragen tegenover vrouwen. Dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. We moeten er ook op toezien dat de slinger niet te veel naar de andere kant doorslaat, dat je als man met de beste bedoelingen geen vrouw meer durft te benaderen, uit angst iets fout te doen. Dat principe zagen we ook na de Dutroux-affaire. Je stelde je de vraag: mag je een ander zijn kind nog troosten? Een knuffel geven? Ik werk als professioneel artiest met kinderen en na een voorstelling komen ze me vaak een knuffel geven. Maar ik deins terug om hen zelf te knuffelen. Nu, wat vrouwen betreft: respect voor hen moet er zijn. Maar dat geldt ook in omgekeerde richting. Vrouwen hebben óók hun voordelen. Je hoort het vaak: het is weer man, het is een groot kind, jongetjes en hun speelgoed. We leven al duizenden jaren naast en met elkaar, en dan ontstaan er stereotiepen langs beide kanten."

De rol van de man was ook duizenden jaren heel duidelijk. Vandaag niet meer?

"Er komen alsmaar taken bij. We zijn nog altijd kostwinner, we moeten nog altijd het gras maaien, de vuilniszakken buiten zetten,... En we moeten een goede vader zijn, tijd voor de kinderen maken, een goede partner en minnaar zijn, gezond en sportief leven. Er wordt ook van mannen heel wat verwacht."

Terwijl er toch een verschil blijft tussen mannen en vrouwen?

"Ja. Ik ervaar toch dat vrouwen doorgaans sneller emotioneel reageren, en dat mannen rustiger blijven. Die eigenschappen vullen elkaar heel erg aan. Maar tijdens een mannenweekend zijn mannen ook heel open, en tonen ze hun emoties. In gemengd gezelschap doen ze zich net sterker voor dan ze zijn, maar verzamel ze rond een kampvuur, en ze komen los."

Zijn homo's ook welkom in de Mannencirkel of tijdens het mannenweekend?

"Zeker, geaardheid speelt geen rol. Ik ken een man die er nog niet uit is. Ook dat kan een thema zijn tijdens een Mannencirkel. Identificeer je jezelf als hetero, of ben je zoekende? Ook daar worstelen sommigen mee. Maar je geaardheid is slechts één aspect van je man-zijn."


Mee naar de Mannencirkel?


Mail naar wouter@deblauweschavuit.be.