Freddy Segers plots overleden

VOLKSFIGUUR EN ERESCHEPEN BEZWIJKT NA HARTFALEN

Een foto van Freddy Segers bij zijn laatste campagne.
Mozkito Een foto van Freddy Segers bij zijn laatste campagne.
Ereschepen en eregemeenteraadslid van Roosdaal Freddy Segers (CD&V) is zaterdag onverwacht overleden aan een hartfalen in het ASZ van Aalst. De 65-jarige politicus was net succesvol geopereerd aan een longtumor en zou eind november op pensioen gaan. Hij laat een vrouw, twee kinderen en twee kleinkinderen na.

Segers stapte op 49-jarige leeftijd in de Roosdaalse politiek. Zijn eerste zes politieke jaren zetelde hij in de gemeenteraad. Vervolgens was hij gedurende twaalf jaar schepen van Milieu en Sport en acht jaar schepen van Financiën, Middenstand, Europese Zaken en Verzekeringen. Na een persoonlijk moeilijke periode werd op de gemeenteraad van 29 oktober dit jaar kenbaar gemaakt dat Segers onstlag nam als gemeenteraadslid. In 2014 had de politicus zijn mandaat als schepen al overgedragen.


Het overlijden van Segers kwam totaal onverwacht. "Zijn overlijden staat volledig los van zijn ziekte. De operatie verliep zonder complicaties en hij recupereerde snel. Vrijdag liet ik hem nog de brief zien waarin stond dat de gemeenteraad hem tot ereschepen en eregemeenteraadslid had uitgeroepen", vertelt zijn echtgenote Yvette Tielemans. Segers was 43 jaar getrouwd met zijn vrouw. "Ik heb hem altijd in alles gesteund. Achter elke sterke man staat er een sterke vrouw."


Volgens burgemeester Christine Hemerijckx (CD&V) verliest de partij niet alleen een collega maar ook een echte kameraad. De verslagenheid binnen CD&V is groot. Alle festiviteiten worden voorlopig uitgesteld. "Het overlijden van Freddy is een groot verlies. De inspanningen die hij voor onze partij heeft geleverd, zijn meer waard dan enkel de titel van ere-schepen en eregemeenteraadslid. Freddy wist ons steeds weer terug naar de realiteit te brengen door middel van een frats of een ludieke insteek. Uit respect voor de familie en nabestaanden wordt er in de gemeente een week van rust en ingetogenheid ingelast", aldus de burgemeester.


Ereburgemeester Joseph Cooman (CD&V) herinnert Segers vooral als een man waar men op kon bouwen. "Tijdens mijn ambt als burgemeester was Freddy een waardevolle kracht. Hij was steeds bewust van zijn opdracht. Spijtig genoeg kwam het tot een ommekeer in zijn gezondheidstoestand en is hij ondanks een perfecte heelkundige ingreep plots overleden aan een hartfalen. CD&V verliest een waardevol talent", zegt Cooman.

Segers was 33 jaar kookouder bij de Chiro.
Mozkito Segers was 33 jaar kookouder bij de Chiro.

Sociaal

Segers was niet alleen actief in de politiek. Ook op sociaal vlak spande hij zich jarenlang in. Rik Van Der Spiegel nam de taak van voorzitter bij de KWB over toen Segers aan zijn politieke carrière begon. Van Der Spiegel vierde zijn verjaardag toen hij werd ingelicht over het plotse overlijden van een van zijn beste vrienden. "Ik reageerde vol ongeloof toen ik het nieuws vernam. Freddy was een fantastische man." Segers was ook de bezieler van de Sneukeltocht voor Kom Op Tegen Kanker.


Samen met zijn echtgenote spande Segers zich enorm in voor de Chiro. Ook daar reageert men verslagen. "Freddy was 33 jaar lang kookouder voor de Chiro Meisjes. Zonder kookouder kon er geen bivak zijn", zegt Laure Van Isterdael, hoofdleidster van de Chiro Meisjes Pamel. "Hij was de barbecue-man en de man die alles oploste".


Vanaf 17 november wordt er een rouwregister in het gemeentehuis geopend. De eucharistieviering zal op 21 november om 10 uur plaatsvinden in de Sint-Gaugericuskerk van Pamel.