Veldritfans zorgen voor sfeer op Hotondcross

TIENDUIZEND WIELERLIEFHEBBERS VOOR DROGE EDITIE

Op de flanken van de Hotond konden de supporters de veldrijders perfect volgen.
Ronny De Coster Op de flanken van de Hotond konden de supporters de veldrijders perfect volgen.
Een kleine tienduizend veldritfans streken neer aan de Hotond in Kluisbergen en Ronse voor de Grote Prijs Mario De Clercq. Ze genoten er van het mooie weer, de pintjes, maar vooral van de renners. Het parcours gemaakt door ex-renner Mario Declercq leende zich voor een snelle, maar overzichtelijke wedstrijd.

Het was ideaal crossweer afgelopen weekend: regen voor de wedstrijd, zon tijdens de cross. Heel wat supporters installeerden zich op de flanken van de Hotondberg voor een zalige dag vol veldritplezier. De Hotondcross was dan ook ideaal om volgen. De renners reden in een soort natuurlijke arena waarbij de supporters op bijna elk punt een overzicht hadden van het hele parcours.

In de tent langs het parcours was de sfeer optimaal.
Ronny De Coster In de tent langs het parcours was de sfeer optimaal.

Gesmaakt concept

Dat concept viel erg in de smaak, ook bij de zussen Annie en Jo Dewagter die we langs het parcours tegenkwamen. Ze waren nog een beetje op zoek naar de beste locatie om hun favoriet Wout Van Aert aan te moedigen, maar ze genoten met volle teugen. "Het is het tweede jaar op rij dat we naar de Hotondcross komen. We maken er een echte daguitstap van", vertelden de zussen. "Dit is dan ook een superlocatie. Het is heuvelachtig waardoor je niet alleen de cross volledig kan overschouwen, je hebt ook een fantastisch uitzicht over de streek."

De sportieve broertjes Ilario en Alessio Demuyzere kwamen met hun mama Lindsey Toye naar de cross.
Ronny De Coster De sportieve broertjes Ilario en Alessio Demuyzere kwamen met hun mama Lindsey Toye naar de cross.

Publiekstent

Ook de sportieve broertjes Ilario en Alessio Demuyzere komen graag naar de Hotondcross met hun mama en papa. "Dit is één van de leukste parcours, vooral omdat het zo overzichtelijk is", klonk het.


De supporters kwamen uiteraard niet alleen voor de renners. Ook de sfeer was van groot belang. Het parcours kronkelde dit jaar rond de publiekstent, waar een uitgelaten sfeer heerste. De dj van dienst animeerde de fans tussen de wedstrijden door met dansmuziek en polonaises.


"Dit jaar hebben we de tenten een beetje herschikt", vertelt Marnic De Roo van de organisatie Ronse Koerst.


"De viptent stond nu aan de aankomststrook, de publiekstent plaatsten we beneden in de arena. Die nieuwe schikking werd als positief ervaren." Ook over de sportieve prestaties was de organisatie tevreden: "Het was een zeer spannende cross. In tegenstelling tot de wedstrijden van de afgelopen weken, werd de wedstrijd eens niet beslist na de eerste meters."


Uiteindelijk zag het publiek de Nederlander Lars Van der Haar winnen voor Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Katie Compton afgetekend, voor Maud Kaptheijns en Helen Wyman.