Thomas eert overleden ouders op witte doek

FILM VAN EERSTE REGISSEUR MET DOWNSYNDROOM ZATERDAG IN PREMIÈRE

Thomas Baert mag zich vanaf nu een gevierd regisseur noemen.
Henk Deleu Thomas Baert mag zich vanaf nu een gevierd regisseur noemen.
Nog enkele dagen aftellen en de kortfilm van Thomas Baert (42), afkomstig uit Ronse en de eerste Belgische regisseur met het syndroom van Down, gaat in première. Samen met co-regisseur Lukas Bossuyt maakte hij een film over zijn overleden ouders. Na De Dood In De Hemel kan rekenen op topacteurs Werner De Smedt, Sandrine André en Bart Hollanders.

Thomas Baert groeide op in Ronse, waar hij samen met zijn ouders woonde. "Mijn moeder is vijf jaar geleden gestorven, mijn vader is vorig jaar overleden", vertelt Thomas. Het was in de periode dat zijn vader ziek werd en even later overleed, dat hij regisseur Lukas Bossuyt leerde kennen. Lukas werd door de sociaal-artistieke vzw Wit.h gevraagd een film te maken over kunstenaars met een mentale beperking, die tentoonstelden in het Kortrijkse textielmuseum met '1000 Patronen'.


"Ik wist niet goed hoe ik die mensen het best in beeld kon brengen", vertelt Lukas.

Acteurs Werner De Smedt en Bart Hollanders spelen mee in de film.
Joyce Mesdag Acteurs Werner De Smedt en Bart Hollanders spelen mee in de film.

Vanuit de hemel

"Toen ik geregeld met Thomas praatte over zijn vader, kreeg ik het idee om het budget dat ik gekregen had, door te schuiven en Thomas gewoon de kans te geven om zélf een film te maken." De twee zaten urenlang samen, Thomas vertelde verhaal na verhaal over de tijd die hij met zijn ouders doorbracht, en over hoe het nu aanvoelt alsof ze hem vanuit de hemel blijven volgen. "Bij alles wat ik doe, denk ik aan hen", vertelt Thomas. "Ik leg 's morgens de kleren klaar die mijn moeder me graag zag dragen, ik rij het gras af zoals mijn vader zo vaak deed."


Thomas had de film uiteraard niet in zijn eentje kunnen maken. "Maar hij heeft wel een grote inbreng gehad", zegt Lukas. "Hij was het die aanwijzingen gaf op de set en bepaalde wat gefilmd moest worden."

'Gewone acteur'

Thomas selecteerde ook zelf de acteurs, hij is een grote Familiefan en die voorliefde voor de soap heeft flink meegespeeld toen hij Sandrine André en Werner De Smedt uitkoos. "Want ik zie hen graag spelen in Familie", geeft Thomas toe.


Thomas schoof drie acteurs naar voor die 'zijn' rol op zich zouden nemen: Rik Verheye, Matteo Simoni en Bart Hollanders. Niet toevallig drie jonge acteurs uit Callboys, een ander programma waar Thomas met plezier naar gekeken heeft. Het werd uiteindelijk Bart Hollanders. "Thomas heeft inderdaad niet voor een acteur met het syndroom van Down gekozen", zegt Lukas. "Thomas ziet zichzelf immers niet als iemand die anders is dan anderen. Dus speelt een 'gewone' acteur zijn rol."


De film kan dus alvast rekenen op een topcast. "En ook voor de montage en filmmuziek hebben we met Philippe Ravoet en Steve Willaert sterke namen", zegt Lukas. Hoe dat financieel allemaal mogelijk was? "Laat ons zeggen dat zowat iedereen tegen zijn best mogelijke tarief heeft gewerkt, omdat ze ons project zo genegen waren." "Ik vond het allemaal geweldig toffe mensen om mee samen te werken", zegt Thomas, die al luidop droomt van een volgende film. De vierdaagse opnames vonden in juni plaats, onder meer in de ouderlijke woning van Thomas, in Ronse.


De première van Na De Dood In De Hemel is nu zaterdag om 19 uur in textielmuseum Texture in Kortrijk.