Luc Dupont moet vooral coalitiepartner N-VA vrezen

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RONSE

Luc Dupont.
Foto Ronny De Coster Luc Dupont.
Komende zondag blijft burgemeester Luc Dupont (CD&V) de te kloppen man. Voor N-VA wil Brigitte Vanhoutte de eerste vrouwelijke burgemeester van Ronse worden. Zonder deel te nemen, kan Vlaams Belang voor de beslissing zorgen: de kiezers van deze partij - in 2012 nog goed voor vier zetels - moeten op zoek naar een andere partij.

Vandaag besturen CD&V, N-VA en Open Vld samen in Ronse. Het kartel CD&V-Groen werd in 2012 de grootste lijst met tien van de 29 zetels. Wouter Stockman was toen de enige kandidaat van Groen die een zetel in het schepencollege kon verzilveren. Groen trok in 2016 de stekker uit het kartel na onenigheid over het gevoerde beleid en de verlenging van de N60, waardoor CD&V alleen achterbleef in de bestuurscoalitie. CD&V trekt dan ook alleen naar de verkiezingen op 14 oktober. De christendemocraten kunnen nog een laatste keer rekenen op hun burgemeester Luc Dupont. Hij kan voor de vierde keer op rij burgemeester worden en is de populairste politicus in Ronse. In 2012 haalde hij 2.287 voorkeurstemmen.

Coalitiepartner N-VA is een te duchten concurrent voor CD&V. De partij haalde bij de vorige verkiezingen uit het niets vijf zetels en kon met OCMW-voorzitter Wim Vandevelde en schepen Brigitte Vanhoutte mee haar stempel drukken op het beleid. De partij hoopt dit jaar nog meer te groeien en schuift met Brigitte Vanhoutte als enige een vrouwelijke kandidaat-burgemeester naar voor. De partij zou bovendien stemmen kunnen recupereren van Vlaams Belang, dat dit jaar geen lijst heeft ingediend.

Open Vld mocht de afgelopen zes jaar als kleinste coalitiepartner mee besturen. De liberale partij haalde twee zetels in 2012 en leverde met Tom Deputter één schepen. Hij moet Open Vld dit jaar aan een beter resultaat helpen en droomt al van vier zetels en een plek in de meerderheid.

De grootste uitdager van het huidige beleid is sp.a. Ronse kende meer dan tachtig jaar een socialistisch bestuur, maar in 2012 belandde de partij toch in de oppositie. Sp.a wil daar nu verandering in brengen en schuift Pol Kerckhove naar voor als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester. Een coalitie met CD&V behoort wat sp.a betreft tot de mogelijkheden, maar CD&V lijkt de voorkeur te geven aan de huidige coalitie. Nog een mogelijk probleem voor sp.a is het grote aanbod van linkse partijen in Ronse, want ook Groen dient een volledige lijst in en de extreemlinkse partij PVDA*PTB doet met een onvolledige lijst ook een gooi naar een zetel. De drie partijen vissen in dezelfde vijver en dat kan hen zetels kosten. Op vlak van coalitievorming lijken Groen en PVDA minder ambitieus dan sp.a. Groen heeft al te kennen gegeven niet te willen samenwerken met N-VA en verschilt voor wat betreft de verlenging van de N60, de afschaffing van de taalfaciliteiten en de privatisering van de zorg ook grondig met CD&V en Open Vld. PVDA wil vooral een zetel in de gemeenteraad.

Vlaams Belang haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 2.153 stemmen en ging van zeven naar vier zetels. De partij doet dit jaar niet mee. De stem van de VB-kiezer kan dus bepalend zijn voor de coalitievorming in Ronse. De kans is groot dat zij kiezen voor N-VA, maar ook andere partijen kunnen garen spinnen bij het ontbreken van Vlaams Belang. In 1994 was het bijvoorbeeld vooral de toenmalige SP die klappen kreeg, dus misschien slaagt sp.a erin wat stemmen te recupereren. Zeker is dat de vier zetels een wereld van verschil zullen maken bij de coalitie-onderhandelingen. (LDO)
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Carina Jacobs

    Geen Vanhoutte !!!!

  • Linda De Herdt

    Aan iets dat goed draait, moet je niet tornen...Voor de gemeenteraadsverkiezingen is het dat wat telt...