Laatste editie van Trail Run Vlaamse Ardennen doorkruist Ronse, Maarkedal en Brakel

Lopers kunnen over onverhard parcours van 9, 22 of 45 kilometer de streek ontdekken

Thomas Vercaemst en Jochem Raevens maken de startplaats klaar voor de Trail Run Vlaamse Ardennen van zondag.
Lieke D'hondt Thomas Vercaemst en Jochem Raevens maken de startplaats klaar voor de Trail Run Vlaamse Ardennen van zondag.
Zo’n duizend lopers zullen zondag de Vlaamse Ardennen verkennen tijdens de Trail Run Vlaamse Ardennen. Voor de vierde en laatste keer kunnen ze over een onverhard parcours de streek ontdekken.

Zondag verwachten de organisatoren een duizendtal lopers aan jeugdherberg De Fiertel in Ronse voor de Trail Run Vlaamse Ardennen. Dat is een loopevenement dat de deelnemers meeneemt langs een parcours dat grotendeels onverhard is. “We hebben drie routes uitgestippeld”, zegt Jochem Raevens. “Eén van 9 kilometer, één van 22 kilometer en één van 45 kilometer, een ultratrail. Vijfentachtig procent van de drie looproutes gaat over onverharde wegen.” Neem daar nog eens bij dat de lopers dwars door de Vlaamse Ardennen lopen en Ronse en Maarkedal doorkruisen om het verste punt in Brakel te bereiken, dan weet je dat de Trail Run niet voor doetjes is. Toch zijn de minder doorwinterde lopers ook welkom op het evenement. “Vooral het parcours van 9 kilometer moet voor iemand die regelmatig loopt doenbaar zijn. Bovendien is een trail run minder competitief dan andere loopwedstrijden. Er zijn veel deelnemers die op een rustig tempo lopen en zelfs bijna wandelen. Het draait meer om de belevenis en de natuur dan om de beste tijd”, verduidelijkt Jochem. “Daarom zijn onze bevoorradingsposten ook uitgebreider dan bij andere evenementen. Deelnemers nemen daar vaak de tijd om even te pauzeren”, vult Thomas Vercaemst aan.

Laatste editie

Hoewel de Vlaamse Ardennen zich goed lenen tot het uitstippelen van onverharde loopevenementen, houden de organisatoren van Trail Run Vlaamse Ardennen het na vier edities voor bekeken. Vooral de organisatorische last blijkt te zwaar. “Het evenement vraagt veel voorbereiding en we zijn maar met vier vrijwilligers om alles te regelen”, legt Thomas uit. “Wat het ook bijzonder moeilijk maakt, is de moeizame zoektocht naar sponsors. Daardoor hebben we niet de budgetten om bijvoorbeeld de marketing rond het evenement uit te besteden.” 

De organisatoren zetten wel nog één keer alles op alles om van de laatste Trail Run Vlaamse Ardennen een onvergetelijke editie te maken. Zo zal het parcours ook over enkele private domeinen lopen, zijn er meerdere bevoorradingsposten, kunnen deelnemers na afloop een massage krijgen en staan er streekbieren koud aan de finish.

Wie ondertussen zin heeft gekregen om de laatste editie van de Trail Run Vlaamse Ardennen mee te maken, kan zich zondag nog ter plaatse inschrijven. Je betaalt er 14 euro voor de 9 kilometer, 25 euro voor 22 kilometer en 37 euro voor 45 kilometer.

Meer info en alles over de starturen op www.trailrunvlaamseardennen.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.