Kleine Markt feestelijk geopend: “Gloriedagen zullen terugkomen”

De heraangelegde Kleine Markt van Ronse.
Lieke D'hondt De heraangelegde Kleine Markt van Ronse.
De Kleine Markt in Ronse is officieel terug open. Na zeven maanden werken verkeert het plein weer in een perfecte staat. “We hopen dat de gloriedagen van de Kleine Markt nu terug zullen komen”, zegt projectencoördinator van Ronse Julien Vandenhoucke.

De heraanleg van de Kleine Markt kadert in het grotere plan om het historische centrum van Ronse, beter bekend als de Vrijheid, opnieuw aan te leggen. Sinds begin 2018 werd er hard gewerkt aan het archeologisch onderzoek om nadien het plein opnieuw aan te leggen met natuurstenen. Er zijn ook nieuwe waterbakken met planten die het regenwater zullen opvangen en eveneens dienstdoen als zitbanken. In het midden van het plein staat een fontein, er is een nieuwe boom geplant en het standbeeld van de bellenman is van de rand van het Koning Albertpark verhuisd naar het marktplein. Het beeld kon niet blijven staan omdat het park binnenkort zal uitbreiden. “We hebben ook besloten om de bellenman van zijn sokkel te halen. Als de Fiertel vertrekt vanuit de Sint-Hermeskerk, zal het net zijn alsof de bellenman mee stapt”, zegt Vandenhoucke.

De bellenman heeft een nieuw plaatsje gekregen op de Kleine Markt.
Lieke D'hondt De bellenman heeft een nieuw plaatsje gekregen op de Kleine Markt.

De komende maanden wordt nog hard gewerkt in de Vrijheid. Rond de jaarwisseling hoopt het stadsbestuur ook de rest van fase twee af te werken en dus de zone rond de Passage klaar te hebben. “We hopen dat na de heraanleg van de Vrijheid de investeerders zullen volgen en dat alle cafés tegen de lente opnieuw open zullen zijn”, besluit Vandenhoucke. 

De regenbekkens doen ook dienst als zitbanken.
Lieke D'hondt De regenbekkens doen ook dienst als zitbanken.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.