Frituur Yves serveert krekelkroket

SNACK OP BASIS VAN INSECTEN GOED ALTERNATIEF VOOR VIS OF VLEES

Mathieu Verschueren van Frituur Yves verkoopt vanaf 1 oktober ook de krekelkroket. "We hebben ze geproefd en ze smaken lekker", vindt de friturist.
Foto De Coster Mathieu Verschueren van Frituur Yves verkoopt vanaf 1 oktober ook de krekelkroket. "We hebben ze geproefd en ze smaken lekker", vindt de friturist.
Wie Frituur Yves aan het Winston Churchillplein in Ronse binnenstapt, zal er vanaf 1 oktober ook een krekelkroket kunnen bestellen. "We hebben ze geproefd en ze smaken lekker", zegt uitbater Mathieu Verschueren. "Zo'n kroket kan best een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld een vis- of vleeskroketje."

Het idee om een krekelkroket op de markt te brengen, komt van David Creëlle en zijn vriendin Liesbet Minne die het voorbije weekend in Gent het allereerste Belgische insectenrestaurant, Bugs & Lunch, openden. "We willen met onze insectenbereidingen zoveel mogelijk mensen, maar vooral ook kinderen overtuigen dat insecten eten niet alleen gezond en ecologisch is, maar ook 'geen-ver-van-mijn-bed-show' hoeft te zijn", vertelt David. "Om de krekelkroket bij de bevolking te promoten, heb ik een aantal bekende frituren in Vlaanderen opgezocht. In Ronse was Mathieu Verschueren na het proeven van de kroket, meteen bereid om die in zijn frituurassortiment aan te bieden."

Fijn vermalen

Mathieu proefde Davids creatie een tweetal maanden geleden. "Ja, ik was onmiddellijk verkocht", zegt Mathieu. "Qua smaak zijn ze te vergelijken met een garnaalkroket. En wie ze bestelt, moet ook niet denken dat als je ze open snijdt er nog iets van een krekel te zien is. Die zijn zeer fijn vermalen. David maakte er een mooi rond balletje van dat net als een gewone kroket gefrituurd wordt. Krekelkroketten zijn dan ook een mooie uitbreiding van ons voedselaanbod. Wie ze bestelt, mag op beide oren slapen. Ze zijn heel hygiënisch klaar gemaakt en door het voedselagentschap goed verklaard."


David en Liesbet geloven in de meerwaarde van insecten in de voeding. "Er wordt te weinig gebruik gemaakt van sprinkhanen, krekels, mieren en andere insecten", zeggen ze. "Nochtans zijn ze een oplossing voor de strijd tegen honger en milieuvervuiling. Insecten zijn rijk aan eiwitten en mineralen. Ze zijn dan ook hoogwaardig voedsel met een vergelijkbare voedingswaarde als rund- of varkensvlees. Wij geloven dat insecten een goed alternatief zijn voor ondervoede mensen, maar dat ook iedereen er hier kan leren van genieten. Ze bevatten veel aminozuren, vetzuren, magnesium, fosfor, zink en ze zijn rijk aan vezels."


Mathieu gelooft dat ook in het frituurwereldje er een markt is voor kroketten op basis van insecten. "Het is natuurlijk de klant die de keuze maakt", vindt Mathieu. "We zullen zeker een flyer hangen om de bezoekers te tonen dat we de krekelkroket serveren. Hoeveel de krekelkroket zal kosten, moeten we nu nog uitzoeken. Maar vanaf 1 oktober kan je ze dus hier ook bestellen."