Ga naar de mobiele website
^ Top

Bewoners krijgen inspraak in lichtplan De Vrijheid

Bij de vernieuwing en herwaardering van De Vrijheid, de historische stadskern rond de Sint-Hermeskerk, laat Ronse ook een lichtplan opstellen. "We willen bewoners zo veel mogelijk betrekken bij de opmaak ervan", zegt Isabelle Corten van Radiance, dat op dat vlak al een pak ervaring heeft.

Met de herwaardering en de herinrichting van De Vrijheid zal de site ook meer en meer gebruikt worden om van daar of de nieuwe parking Familia naar het stadscentrum en de Grote Markt van Ronse te gaan.


"We willen dus ook weten hoe de mensen zich 's avonds of 's nachts door De Vrijheid zullen begeven", zegt Julien Vandenhoucke, die voor de stad het project coördineert. Ook 's avonds moet De Vrijheid zijn eigenheid als historische site weten te behouden." Een vijftigtal geïnteresseerden stapte mee met de Radiance-afgevaardigden. "Belangrijk, want de gebruikers weten best wat goed is en wat minder goed", vervolgt Julien. "En misschien kan de vroegere Vrijheid met lichtpunten in het wegdek worden aangeduid. Op die manier kennen bezoekers en gebruikers de grootte van de site van voor de Franse Revolutie. We willen ook laten onderzoeken of de historische kerkramen 's avonds van binnen kunnen worden verlicht, zodat de afbeeldingen ook in het donker perfect zichtbaar zijn."


Isabelle Devleeschauwer kent als gids de stad op haar duimpje. "Nu is alleen de toren van de Sint-Hermeskerk verlicht", oppert ze.


"Misschien zou het beter zijn dat het volledige kerkgebouw in een zacht en warm licht wordt verlicht 's avonds en 's nachts. Wie de stad binnen rijdt via bijvoorbeeld de Kruisstraat zou dan de kerk in al haar pracht zien staan. Dat kan zeker ook voor de Passage en de oude St-Martinustoren aan de andere kant van het Albertpark."


(MDVR)Meld een bug