Ga naar de mobiele website
^ Top

B&B wil vermoeide jongeren opvangen

OOK LEERLINGEN DIE SCHOOL BEU ZIJN, KUNNEN TOT RUST KOMEN IN HUIS MINNE

Jan Royackers in de ruimte waar liefhebbers op zondag terechtkunnen voor een stuk taart met een tas koffie of thee.
Thomas Vandewalle Jan Royackers in de ruimte waar liefhebbers op zondag terechtkunnen voor een stuk taart met een tas koffie of thee.
Jan Royackers en Lieven Maene nemen in Ronse bed & breakfast Huis Minne over van jeugdschrijfster Brigitte Minne. De nieuwe uitbaters zullen er niet alleen zorgen voor de gasten van de B&B. "We willen van deze plek een zorgboerderij maken waar jongeren even tot rust kunnen komen", vertelt Jan.

Jeugdschrijfster Brigitte Minne ruilt de Vlaamse Ardennen in voor haar geboortestad Brugge en wil opnieuw wat meer schrijven, maar opvolging voor haar Huis Minne in de Savooistraat in Ronse is reeds verzekerd. Jan Royackers en Lieven Maene staan er vanaf zaterdag aan het roer. "Allemaal heel toevallig", lacht Jan. "Als schrijver van toneelstukken kwam ik in contact met Brigitte. Zo passeerde ik hier op zondag af en toe voor een koffie en een stukje taart. Terloops liet Brigitte weten dat ze de B&B zou overlaten. Meteen zag ik de kans om hier een geweldig project te beginnen. Ik speelde namelijk al langer met het idee om een zorgboerderij te starten: een plek waar jongeren even tot rust kunnen komen. Door de dieren te verzorgen en in de tuin te werken, werken ze aan hun zelfvertrouwen."

In de tuin van Huis Minne lopen nu al enkele varkens.
Thomas Vandewalle In de tuin van Huis Minne lopen nu al enkele varkens.

Duurzaamheid

"Ik was jarenlang zorgcoördinator op een school", vervolgt Jan. "Daar heb ik met eigen ogen vastgesteld dat er veel vaardigheden in de leerplannen zijn geslopen die men beter kan leren in het dagelijks leven. België telt enorm veel jongeren die schoolmoe zijn. Het onderwijs kan hen niet prikkelen. Wij geloven niet dat we iedereen zullen kunnen helpen. Maar als we een klein percentage kansen kunnen geven, dan zijn we al tevreden", legt Jan uit.


In de tuin van de B&B grazen nu al enkele schapen en ook twee varkens hebben er hun thuis. "Daar komen binnenkort veel kippen bij. Daarnaast willen we ook een grote moestuin starten. Het doel is om op termijn zelfvoorzienend te worden. Duurzaamheid staat hier centraal."

Gasten kunnen er onder andere genieten van dit zwembad.
Thomas Vandewalle Gasten kunnen er onder andere genieten van dit zwembad.

Sociaal aspect

Toch blijft ook de huidige B&B gewoon bestaan. "Gasten kunnen hier dus nog steeds zorgeloos komen genieten van de rust, inclusief sauna en zwembad. Aan dat aspect wijzigen we dus niets. Er komt gewoon een extra dimensie bij. Op zondag gooien we, zoals dat bij Brigitte al gebeurde, ook nog steeds de deuren open. Iedereen die dat wenst, kan hier dan gewoon over de vloer komen voor koffie of thee en zelfgemaakte taart. Ik volgde al verschillende kookworkshops en intussen ben ik ook aan een echte koksopleiding bezig om de gasten zo goed mogelijk te kunnen verwennen. Het ecologische aspect is in dit hele verhaal heel belangrijk voor ons, net als het sociale aspect. Mensen die hier komen logeren, moeten weten dat ze zo jongeren kansen geven", voegt Jan daar nog aan toe.

Meer over


Meld een bug