100 jaar Scouts Ronse: “Een jubileum om u tegen te zeggen”

De Scouts Ronse vieren dit jaar hun 100-jarig bestaan.
Scouts Ronse De Scouts Ronse vieren dit jaar hun 100-jarig bestaan.
De Scouts Ronse zijn een eeuw oud en dat verdient een groot feest. Het hele jaar lang zijn er activiteiten in het kader van de verjaardag, maar dit weekend vindt de apotheose plaats. Ook de oud-leden zijn er graag bij tijdens dit feestjaar. Zij tonen aan de jonge scouts hoe het er in hun tijd aan toe ging.  

Iedereen kent ze wel, de bende jongeren die in beige hemd en kaki broek of rok op zondagvoormiddag de straten, pleinen en parken in Ronse inpalmen met hun activiteiten. De Scouts Ronse doen dat al honderd jaar lang, en dus vieren ze dit weekend feest. “Het is zonder twijfel een jubileum om u tegen te zeggen. Want Ronse en Scouting, dat gaat hand in hand”, zegt leidster Cato Waeterloos. “We kunnen terugkijken op mooie, leerrijke en onvergetelijke momenten. De laatste jaren zijn we als beweging ook enorm gegroeid. Letterlijk, want we zijn ondertussen met meer dan 250 leden en onze Akabe-groep voor kinderen met een mentale of fysieke beperking vierde ondertussen haar eerste verjaardag.” In honderd jaar tijd zijn de Scouts Ronse uiteraard geëvolueerd. Jos Dierckx ging bij de scouts in 1953 en is er vijftig jaar blijven plakken. “Toen was alles veel strenger. We zongen ook meer”, herinnert hij zich. “Ik heb een kamp meegemaakt waar het de hele dag regende. Toen zongen we van ’s morgens tot ’s avonds. Dat is vandaag wel anders. De leden kennen nu veel minder liederen. Dat vind ik jammer, maar nu dansen ze meer. Dat is ook fantastisch om te zien.”

Net als vroeger

Het jubileumjaar is het ideale moment om de huidige scoutsleden aan den lijve te laten ondervinden hoe het was om enkele decennia geleden in de scouts te zitten. “Tegenwoordig gaan de scouts over van de ene tak naar de andere, zonder dat daar iets aan verbonden is. In onze tijd moest je een inspanning doen om te mogen overgaan”, weet Jos. “Dit jaar hebben we het nog eens op de oude manier georganiseerd. Door een buis kruipen, met een fiets over een kabel rijden, een commandobrug of kabelbaan overwinnen: we hebben het allemaal gedaan. Zo konden de leden zelf beleven hoe wij het vroeger deden.”

Apotheose

Het hele jaar staat al in het teken van 100 jaar Scouts Ronse, maar in het weekend van 19, 20 en 21 april vindt het groot feestweekend plaats. “Dat moet het hoogtepunt worden van ons feestjaar”, zegt Cato. “We plannen verschillende activiteiten doorheen het volledige weekend: een ontvangst op het stadhuis op vrijdagavond, een tentoonstelling in het teken van onze rijke geschiedenis in CC De Brouwerij op vrijdag en zaterdag, een echt bal in het mooie kader van Villa Portois op zaterdagavond met dj’s en live-bands en een misviering op zondag. We willen iedereen dan ook van harte uitnodigen voor elk van deze evenementen.” Toch blijft het niet bij dit feestweekend, op 4 mei organiseert de jeugdbeweging nog een nostalgie-avond met videofragmenten uit de oude doos en in de zomervakantie staat een bijzonder scoutskamp op het programma. “We gaan voor het eerst sinds lang met alle groepen naar de Ardennen, waar we allemaal tegelijk zullen verblijven. Uniek is dat we de mogelijkheid bieden aan oud-scouts om opnieuw hun scoutstijd te herbeleven en ons een week of een weekend te vergezellen op kamp.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video