"Senioren kijken hier wekenlang naar uit"

JEUGDBEWEGING KADETTEN OP STAP MET RUSTHUISBEWONERS

De leden van jeugdbeweging de Kadetten duwen de bewoners van rusthuis De Linde door Ronse. "Vandaag zijn wij echte vips", lachen de ouderen.
Ronny De Coster De leden van jeugdbeweging de Kadetten duwen de bewoners van rusthuis De Linde door Ronse. "Vandaag zijn wij echte vips", lachen de ouderen.
Leden van de Kadetten zijn naar jaarlijkse gewoonte met een twintigtal bewoners van rusthuis De Linde de stad ingetrokken. "Onze bewoners praten weken op voorhand over die uitstap", klinkt het bij De Linde. "Ze leven helemaal op als ze met de kinderen op stap kunnen." Roland (81) trok voor de gelegenheid zelfs zijn mooiste pak aan.

De jeugdvereniging de Kadetten is ontstaan onder de koepel van het Rode Kruis in Ronse. "Ten dienste staan van de mensen is onze hoofdopdracht", zegt David De Clercq van de Kadetten. "Het was toenmalig voorzitter Robert Dusart die twintig jaar geleden op het idee kwam om met onze vereniging contact te zoeken met mensen in het rusthuis. Robert was ook schepen en vond het belangrijk dat de oudste bewoners van Ronse op de hoogte bleven van wat er leeft in de stad. Sindsdien is onze uitstap een jaarlijkse activiteit, waar niet alleen de bewoners van het rusthuis, maar ook onze leden erg naar uitkijken. Het is voor de jeugd een heel goeie manier om respect te tonen voor oudere mensen en om kennis te maken met hun leefwereld. En het is ook gewoon plezant om te horen welke verhalen de rusthuisbewoners onderweg vertellen", vertelt David.

Roland De Bouvery trok voor de gelegenheid zijn mooiste pak en een strikje aan.
Ronny De Coster Roland De Bouvery trok voor de gelegenheid zijn mooiste pak en een strikje aan.

Uitgedost

De 81-jarige Roland De Bouvery is zo'n verteller, zo blijkt al snel. "Ik moet ineens denken aan mijn legerdienst", begint hij wanneer de groep in De Stadstuin voorbij een herdenkingsplaat rijdt. "Ik was bij de luchtafweer in Brugge. Een zalige tijd. Ik zit nu wel in een rolstoel, maar kom nog altijd graag eens buiten en voel me nog heel goed in mijn vel", knipoogt Roland, waarna hij een marslied begint te zingen. Voor deze uitstap heeft hij zijn mooiste pak én een strik uit zijn kast gehaald. "Als ik eropuit ga, wil ik keurig gekleed zijn. Dat hoort zo, vind ik. Naar deze dag heb ik ook lang uitgekeken. Vandaag zijn wij echte vips: we krijgen delen van de stad te zien waar ik al lang niet meer was geweest. De Stadstuin is formidabel. Als mijn ouders dit nog zouden zien, dan zouden ze hun ogen niet geloven. Ik ben blij dat ik dit allemaal nog mag meemaken", prijst Roland zich gelukkig.

Kleine strijd

"De interactie tussen jeugd en bejaarden doet wonderen", zeggen Claude Van Crombrugge en Katrien Vandergeynst van rusthuis De Linde. "Weken op voorhand wordt in ons rusthuis al over deze uitstap gebabbeld en er wordt door de bewoners toch altijd een beetje strijd geleverd om mee te kunnen. Dit is ook heel anders dan het wandelingetje dat sommige bewoners doorheen de week eens doen. Dat blijft beperkt tot een blokje om, omdat we nu eenmaal niet over voldoende personeel beschikken om zo'n uitstap te doen. Het is formidabel om te zien hoe onze bewoners opleven als ze met kinderen op stap kunnen. Een prachtig initiatief van de Kadetten", besluit Claude.