Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ooit ga ik naar Olympische Spelen"

JONGE DEELNEMERS, GROTE AMBITIES OP BK SCHERMEN IN 'T ROSCO

Arian en Clémentine op het BK schermen.
Foto Ronny De Coster Arian en Clémentine op het BK schermen.
In Ronse heeft de Koninklijke Schermclub St-Michiel Audenaerde afgelopen weekend het Belgisch kampioenschap schermen voor miniemen, kadetten en juniores georganiseerd in 't Rosco. De deelnemers zijn jong, maar de ambities groot. "Ooit meedoen aan de Olympische Spelen zou een mooie bekroning zijn", zegt de 12-jarige Arian Hansemme.

Arian Hansemme (12) begon vijf jaar geleden met schermen. Eigenlijk op aanraden van zijn 20-jarige zus Lauranne, die ook al jaren lid is van de club. "We oefenen toch twee keer per week", vertelt Arian enthousiast. "Telkens drie uur. Zowat heel mijn vrije tijd gaat op in het schermen. Spijtig dat ik nu tijdens het kampioenschap hier in Ronse de duimen moest leggen. Maar mijn tegenspeler was wel 4 jaar ouder en speelt al bij de kadetten. Maar kom, ik verloor maar met 12-15." Arian kijkt nu uit naar volgende week, als hij een EK-tornooi speelt in Polen. "De komende trainingen zal ik me dan ook extra geven om daar zeker een podiumplaats te behalen", voegt hij er nog aan toe. "Ik droom van een nationale en zeker ook internationale schermcarrière. In België ben ik de tweede beste bij de miniemen en in Vlaanderen sta ik zelfs op de eerste plaats. Ooit wil ik meedoen aan de Olympische Spelen."

Goed beschermd

Clémentine Meganck (13) is nog maar 1 jaar aangesloten. "Mijn ouders vonden dat ik een 'originele' en sportieve hobby moest zoeken. En schermen leek me wel wat. Nu, een jaar later, ben ik 100% enthousiast. De clubsfeer valt enorm mee en ik kan me dan ook 100% geven in het schermen. Ik heb nog heel wat trainingen in het verschiet en hoop de komende jaren verder te kunnen scoren. Een Belgisch of Europees kampioenschap winnen zou zeker een mooie bekroning zijn. Je moet zeker niet denken dat het een gevaarlijke sport is. We zijn goed beschermd met een pak en een masker. Het aantal keren dat we de tegenstander raken, wordt elektronisch genoteerd." Een duel tot 'eerste bloed' is al lang verleden tijd.


Organisator Guy Steurbaut is alvast in zijn nopjes met de opkomst voor het schermkampioenschap in 't Rosco.

In de lift

"Onze leden van Sint-Michiel Audenaerde zetten zich natuurlijk 100 procent in om een overwinning in de wacht te slepen", glundert hij. "En aan de opkomst te zien, is het wel duidelijk dat de schermsport in de lift zit. Heel veel jonge mensen hebben hun weg gevonden naar de schermclubs. Onze sport is duidelijk niet elitair."Meld een bug