Wielermuseum KOERS opent deuren

INTERACTIEVE RIT DOOR GESCHIEDENIS FIETS EN WIELRENNEN

De feestelijke opening van het wielermuseum met minister Ben Weyts (N-VA).
Joke Couvreur De feestelijke opening van het wielermuseum met minister Ben Weyts (N-VA).
Het vernieuwde wielermuseum werd afgelopen weekend feestelijk geopend. Dag op dag 70 jaar na de geboorte van wijlen Jean-Pierre 'Jempi' Monseré mocht Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts zaterdagavond KOERS inhuldigen. Op zondag kwam het grote publiek een kijkje nemen.

Het voormalige brandweerarsenaal werd de afgelopen vier jaar compleet gerenoveerd en na een tijdelijke tussenstop in de ontwijde Paterskerk is het museum nu terug verhuisd naar het Polenplein. Het resultaat is indrukwekkend, en niet alleen omwille van de collectie op zich. Zelfs de afwerking van het gebouw staat in het teken van de koers.


Zo is de inkomhal geplaveid met kasseien, terwijl er op de nieuwe liftkoker etsen staan van momentopnames uit de wielergeschiedenis, zoals een finishende Johan Museeuw in Parijs-Roubaix of Tourduivel Didi Senft die naast een fiets rent. Prijskaartje van de renovatie: ruim zes miljoen euro.


Een volledige wand is opgedragen aan voormalig wereldkampioen en Roeselarenaar 'Jempi' Monseré, die in 1971 tijdens een koers in het Kempische Lille na een aanrijding overleed op amper 22-jarige leeftijd. Wilfried Peleman, die gisteren samen met echtgenote Gudrun en kleinzoon Henri (5) het museum als een van de eersten bezocht, bekijkt weemoedig de stukken van de fiets waarmee Jempi verongelukte. "Ik heb nog samen met Jempi in de klas gezeten in de vakschool", vertelt Wilfried (67). "De dag dat hij stierf zat ik in Duitsland voor mijn legerdienst. Ik weet nog goed dat mijn ouders me opbelden met het droeve nieuws. Het was alsof ik een slag tegen mijn hoofd gekregen had. Een pracht van een renner. Blij dat ik zijn verhaal hier nu kan tonen aan mijn kleinzoon."

Bedruk je eigen musette.
Joke Couvreur Bedruk je eigen musette.

Meerwaarde

Het was gisteren over de koppen lopen in het museum, waar ter gelegenheid van de opening voor heel wat randanimatie gezorgd werd. Volgens gids Etienne Verhaeghe (75), zal het ook de komende jaren alle hens aan dek blijven. "Dit is een enorme meerwaarde voor onze stad en ik verwacht dat het publiek zeker de eerste jaren massaal zal blijven toestromen. Koers is Vlaanderen en Vlaanderen is Koers. En Roeselare is de bakermat van al dat moois", vertelt Etienne, die voor de renovatie ook al werkte als gids in het museum. "Niet alleen is de collectie uitgebreid, ook de focus is veranderd. In de Paterskerk was het thema 'Koers is Religie', maar hier is alles breder getrokken. Op de tweede verdieping zie je bijvoorbeeld hoe Koers ook oorlog, wetenschap en cultuur is, terwijl ook de trofeeënkamer en de zaal op de benedenverdieping minstens even indrukwekkend zijn."


KOERS is van oktober tot en met februari open van dinsdag tot en met zaterdag, doorlopend van 10 tot 17 uur. Van maart tot september ook op zondag. Alle info op www.koersmuseum.be.

Fiets je eigen schilderij.
Joke Couvreur Fiets je eigen schilderij.