Wielermuseum KOERS kreeg al 12.000 bezoekers over de vloer in zes maanden: “Hoewel iedereen positief is, kan het altijd nog beter”

Schepen José Debels (CD&V) en conservator Thomas Ameye in het vernieuwde museum.
Henk Deleu Schepen José Debels (CD&V) en conservator Thomas Ameye in het vernieuwde museum.
Het vernieuwde KOERS. Museum van de Wielersport blijkt zes maanden na de opening een schot in de roos. In een half jaar hebben al twaalfduizend wielerfanaten het museum in het gerenoveerde Arsenaal bezocht. Hoewel de commentaren lovend zijn, is het museum zopas gestart met een bezoekersonderzoek. “Er is altijd ruimte voor verbetering en stilzitten is sowieso niet aan de orde”, zegt een ambitieuze conservator Thomas Ameye.

Na vier jaar renovatiewerken, goed voor een investering van zes miljoen euro, en een tijdelijk onderkomen in de ontwijde Paterskerk is het vernieuwde KOERS. Museum van de Wielersport sinds begin september open. Tijdens het openingsweekend werd het museum overrompeld, maar ook daarna is het museum succesvol gebleven. “Na zes maanden klokken we of op 11.600 bezoekers”, vertellen schepen José Debels (CD&V) en conservator Thomas Ameye. “Vergelijken met vroegere cijfers kunnen we niet. De pop-up in de Paterskerk was een gratis concept en voor echte museumcijfers zouden we al moeten terugkeren tot in 2014. Maar onze doelstelling om jaarlijks 20.000 mensen over de vloer te krijgen, lijkt dus wel realistisch. Er komen niet alleen veel Roeselarenaars, die het museum gratis kunnen bezoeken, we krijgen bezoekers uit alle windstreken. Zo registreerden we de voorbije maanden zelfs enkele Australiërs, Canadezen, Japanners en Filipinos.”

Bezoekersonderzoek

Alle bezoekers zijn bijzonder enthousiast over het nieuwe museum. “De commentaren zijn lovend en ook ons documentatiecentrum draait op volle toeren en is steeds meer bezet. Als het zo doorgaat, zullen we de werking zelfs moeten herorganiseren. Ook is er steeds meer interesse om onze zalen te huren door bedrijven, voor activiteiten,… Zo zal het vip-ontbijt van Dwars door Vlaanderen straks in de Zaal der Wereldkampioenen plaatsvinden. In het museum zelf deden we al enkele kleine ingrepen met het oog op verbetering. Zo krijgen de bezoekers voortaan een krantje mee tijdens hun bezoek omdat we aanvoelden dat ze toch iets van sturing nodig hadden. In de Zaal der Wereldkampioenen krijgen ze een pocket mee die info geeft over de aanwezige fietsen. Die info staat wel op panelen aan de wanden, maar niet iedereen legt de link. Verder hebben we zopas een bezoekersonderzoek opgestart. Hoewel iedereen positief is, kan het altijd nog beter.”

Evenementen

Met het koersseizoen dat zopas gestart is, wordt het de komende weken vermoedelijk alleen maar drukker in KOERS. “We zijn tijdens het hoogseizoen elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken, op 10 maart passeert de GP Jean-Pierre Monseré aan onze voordeur en op 3 april verwelkomen we Dwars door Vlaanderen in de stad. Op 14 april krijgen de Vrienden van KOERS een exclusieve inkijk in de Service Course van UCI World Tour wielerploeg Trek-Segafredo. Wie dit niet wil missen, kan zich nog altijd Vriend van het museum maken. Op Erfgoeddag, 28 april, focussen we op het vakmanschap in de wielerwereld.”

Digitalisering

Ook naar de verdere toekomst toe toont KOERS zich ambitieus. “We willen onze collectie graag op een innovatieve manier digitaal ontsluiten om ook mensen te bereiken die hier niet geraken. Door onze belangrijkste stukken 360 graden te digitaliseren, kunnen we ons museum bij de mensen in de living brengen. Ook willen we verder inzetten op technologie bij het wielrennen als kijksport. Dit thema zal aan bod komen tijdens het debat De Toekomst van de Koers op 11 april in Gent, waar het museum medeorganisator van is. Zulke activiteiten buitenshuis willen we in de toekomst ook meer doen om ons ook buiten onze provincie steviger op de kaart te zetten.”

Meer info op www.koersmuseum.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.