Vlo'ke en Trefferke zijn verloofd

KROTTEGEMSE CHIRO'S WORDEN ÉÉN GEMENGDE JEUGDVERENIGING

Hoofdleider Sander Vandeburie van Chiro Trefferke gaat op de knieën voor Chiro Vlo'ke. Hoofdleidster Hanne Moerman had haar jawoord al klaar.
Foto Joke Couvreur Hoofdleider Sander Vandeburie van Chiro Trefferke gaat op de knieën voor Chiro Vlo'ke. Hoofdleidster Hanne Moerman had haar jawoord al klaar.
Vlo'ke en Trefferke geven elkaar op 25 februari het jawoord. Dan is er in Krottegem één Chiro, voor jongens én meisjes. "Met gebundelde krachten willen we Krottegem op de kaart zetten als levendige buurt", aldus hoofdleiders Sander en Hanne. "Suggesties voor een nieuwe naam zijn welkom."

De nervositeit neemt toe bij Chiro Vlo'ke en Chiro Trefferke. Beide jeugdbewegingen geven straks hun eigenheid op en worden één. Trefferke werd opgericht in 1960 als jongenschiro, Vlo'ke zag het levenslicht in 1970 en is nog steeds exclusief voor meisjes. Beide jeugdbewegingen tellen zo'n 45 leden en zijn gevestigd op een boogscheut van elkaar: Vlo'ke in de Nijverheidsstraat, Trefferke op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. 25 februari wordt hun grote dag, want dan stappen beide Chiro's in het huwelijksbootje. "Er is al zo'n vijfiten jaar sprake van toenadering en vonken die heen en weer vliegen", vertelt Sander Vandeburie (23), hoofdleider van Trefferke. "We organiseren al jaren samen activiteiten, maar de eigenlijke werking op zondag is nog steeds gescheiden. Er was altijd wel iets dat een fusie tegenhield, maar dit jaar sloeg de vlam echt in de pan tijdens onze gezamenlijke startvergadering." Ook hoofdleidster Hanne Moerman ziet het helemaal zitten. "Tussen de jongens en meisjes van onze generatie zijn echte vriendschapsbanden gegroeid", pikt ze in. "Het klikt, en het is dan ook logisch dat we één Chiro worden. Alle andere Chiro 's in Roeselare zijn al lang gemengd, maar dat betekent niet dat we over één nacht ijs zijn gegaan. We doorlopen een begeleidingstraject, een soort van voorhuwelijkse counseling, samen met het gewest."

Groot trouwfeest

Priester Frederik Ghesquiere zal Trefferke en Vlo'ke in de echt verbinden. Nadien volgt een groot feest met alle toeters en bellen in De Graal. "Samen willen we sterker staan en bovenal willen we tonen dat Krottegem allesbehalve een achterbuurt is, maar een levendige wijk vol jonge gezinnen." Maar wat zal de impact zijn van de huwelijksgeloften? "Trefferke en Vlo'ke houden op te bestaan en worden één. Suggesties voor een naam zijn welkom. De activiteiten blijven plaatsvinden op zondag, en we kiezen voor een gezamenlijk zomerkamp van 11 tot 21 juli. We behouden onze lokalen en ook wij en onze volwassen begeleiders blijven in functie."