Vanaf november betalen voor afval

CONTAINERPARK RUMBEKE SLUIT ZONDAG VOOR NODIGE AANPASSINGEN

Foto JBOR
Het containerpark van Rumbeke sluit zondag de deuren om er het diftarsysteem, waarbij de vervuiler betaalt, te installeren. In september volgt het park op de Oostnieuwkerksesteenweg en vanaf november moet je betalen voor een bezoekje aan de recyclageparken in Rumbeke en Roeselare.

2014 is een prijzig jaar voor de Roeselarenaars als het over afvalverwerking gaat. Begin dit jaar steeg de prijs van een restafvalzak van 1 naar 1,30 euro en vanaf november zijn ook de recyclageparken niet langer gratis. Het stadsbestuur en afvalintercommunale MIROM voeren het diftarprincipe in, wat betekent dat je voortaan voor bepaalde afvalsoorten en volgens de hoeveelheid moet betalen.

Aanpassingen

Voor het zover is, moeten in de parken op de Moorseelsesteenweg in Rumbeke en de Oostnieuwkerksesteenweg in Roeselare nog de nodige aanpassingen uitgevoerd worden. "In Rumbeke gaat het park op 23 maart dicht", weet schepen Nathalie Muylle (CD&V). "Het park zal dubbel zo groot worden en MIROM installeert de diftarinfrastructuur. Het gaat om weegbruggen en het aanpassen van de informatica. We hopen het park na de grote vakantie opnieuw te kunnen openen. Daarna is het Roeselaarse recyclagepark aan de beurt. We gaan het diftarsysteem in beide parken tegelijkertijd invoeren om afvaltoerisme te vermijden. Normaal zal dit in november zijn. De kans bestaat dat we enkele weken zullen proefdraaien in Rumbeke. Mensen zullen hun afval kunnen afleveren zoals bij het diftarsysteem, zonder ervoor te moeten betalen."

Wat is betalend?

Bepaalde afvalsoorten blijven gratis en kunnen onbeperkt gedumpt worden, zoals papier en karton, pmd, metaal, lege flessen en bokalen. Van gips-, groen-, hout-, stort- en groenafval, plastic, aarde, steenpuin en piepschuin mag je tot duizend kilo gratis aanvoeren. Tussen duizend en tweeduizend kilogram betaal je 0,025 euro per kilo. Voor brandbaar afval dat in de perscontainer gestopt wordt, betaal je vanaf de eerste kilo 1,25 euro voor tien kilo. Wie bij de recyclageparken aankomt, zal meteen moeten kiezen voor de betalende of niet-betalende ingang. Aanmelden doe je met je identiteitskaart. Via weegbruggen wordt bepaald hoeveel afval je bij hebt in de wagen en hoeveel je moet betalen.