Uitzendkantoor ‘JobFIXers Madammen’ richt zich (vooral) op vrouwen: “Maar niemand wordt de toegang geweigerd op basis van geslacht”

Interimbureau krijgt positief advies van ombudsdienst Gendergelijkheid

Philip Cracco en Lieven Bonamie hebben het eerste ‘Jobfixers-Madammen’-kantoor geopend. Alana Plancke is kantoorverantwoordelijke.
Joke Couvreur Philip Cracco en Lieven Bonamie hebben het eerste ‘Jobfixers-Madammen’-kantoor geopend. Alana Plancke is kantoorverantwoordelijke.
In Roeselare is dinsdag het eerste kantoor van ‘JobFIXers Madammen’-geopend, een uitzendkantoor dat zich specifiek op vrouwen richt. Begin januari kreeg het interimbureau nog tegenwind omdat het discriminerend zou zijn, maar het kantoor heeft de zegen gekregen van de Vlaamse ombudsdienst, op voorwaarde dat mannen niet uitgesloten worden.

De gevel van het nieuwe interimkantoor op de Hoogleedsesteenweg kleurt dan wel opvallend roze, maar op de voordeur staat duidelijk dat ook mannen welkom zijn. Een voorwaarde die werd opgelegd door de Vlaamse ombudsvrouw voor Gendergelijkheid, zo blijkt. “We zijn nu anderhalf jaar bezig en merkten dat we zestig procent mannen tewerkstellen tegenover veertig procent vrouwen. Om die ongelijkheid recht te trekken, besloten we een positieve actie te organiseren”, legt Lieven Bonamie uit. “We hebben overlegd met de Vlaamse ombudsdienst en hebben positief advies gekregen, op voorwaarde dat we geen mannen uitsluiten. Niemand wordt de toegang geweigerd op basis van geslacht.”

Op de voordeur van Jobfixers Madammen staat duidelijk dat mannen ook welkom zijn.
Joke Couvreur Op de voordeur van Jobfixers Madammen staat duidelijk dat mannen ook welkom zijn.

We willen vooral vrouwen een extra duwtje in de rug geven om zich ook kandidaat te stellen voor ‘mannelijke’ jobs, zoals heftruckchauffeurs of lassers. Dit is dus heus geen kantoor voor nagelstylistes of poetsvrouwen

Lieven Bonamie

Evenwicht herstellen

Lieven Bonamie en Philip Cracco, die Jobfixers samen hebben opgericht in 2017, gaan nog een stapje verder. “Als later blijkt dat het evenwicht tussen mannen en vrouwen hersteld is, sluiten we het Madammen-kantoor en vormen we het om tot een gewoon kantoor. Of we openen elders een Madammen-kantoor. We willen vooral de drempel voor vrouwen verlagen en hen een extra duwtje in de rug te geven om zich ook kandidaat te stellen voor ‘mannelijke’ jobs, zoals heftruckchauffeurs of lassers. Dit is dus heus geen kantoor voor nagelstylistes of poetsvrouwen. Laat me nog eens benadrukken dat dit geen marketingstunt is. Er woedt een ‘war for talent’ en we doen er alles aan om de knelpuntjobs ingevuld te krijgen. Enerzijds halen we arbeiders uit Polen, Roemenië en Bulgarije, anderzijds zijn er onze madammen-kantoren. Binnenkort starten we met een marketingcampagne en momenteel bekijken we of we met de VDAB opleidingen kunnen geven aan vrouwen die vrachtwagen- of heftruckchauffeur willen worden.”

De voorgevel is alvast heel vrouwelijk aangekleed.
Joke Couvreur De voorgevel is alvast heel vrouwelijk aangekleed.

Proefperiode

Voor het kantoor in Roeselare, dat geleid wordt door consulente Alana Plancke, breekt nu een proefperiode aan. “Als blijkt dat ons concept aanslaat, gaan we dit najaar nog meer madammen-kantoren openen in Vlaanderen. Op onze eerste dag hebben al zeven kandidates  zich spontaan aangeboden”, besluit Bonamie. “Tegen 2021 hopen we 150 kantoren te hebben in Vlaanderen.” Jobfixers heeft nu 75 kantoren in Vlaanderen en heeft 170 personeelsleden. 1.350 mensen zijn tewerkgesteld via het kantoor.  

Kandidaten mogen tijdens het gesprek met de consulenten plaatsnemen in een troon.
Joke Couvreur Kandidaten mogen tijdens het gesprek met de consulenten plaatsnemen in een troon.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ariane Gekiere

    Tis erover ... men gaat soliciteren in GENT om bij Jobfixers.daar krijg je als antw.dat ze gaan verwittigen .heb jij al een antwoord gekregen ? Ikke niet ... en dan nog dienen troon de mensen willen dat niet.de mensen die komen willen een volwaardige Job .en wat is er verkeerd aan poetsvrouwen en nagelstylistes .te min ? Ofwat ? Krijgen die geen Job ...tis gewoon discriminerend .als ge geen rode schoentjes **liefst hoge **kunt dragen hoor je er niet bij ... tgaan er veel de brui aan geven .¿¿¿¿