Studenten verpleegkunde gaan aan de slag in, en verzamelen geld voor, Rwandees opvangtehuis voor baby’s: “Het wordt ongetwijfeld een emotionele ervaring”

Fauve Van Betsbrugge, Chau Herreman, Virginie Leroy en Margo Seynhaeve trekken eind juni naar Rwanda om vrijwillig te helpen bij opvangtehuis Chez Marraine.
Joke Couvreur Fauve Van Betsbrugge, Chau Herreman, Virginie Leroy en Margo Seynhaeve trekken eind juni naar Rwanda om vrijwillig te helpen bij opvangtehuis Chez Marraine.
De Kachtemse Fauve Van Betsbrugge (21), Virginie Leroy (32) uit Rumbeke, Chau Herreman (32) uit Roeselare en Margo Seynhaeve (20) uit Dadizele vertrekken eind juni richting Rwanda waar ze vrijwilligerswerk zullen verrichten in een tijdelijk opvangtehuis voor baby’s zonder moeder of familie die in staat is voor hen te zorgen. Nu al starten ze een crowdfunding om geld bijeen te sprokkelen ter verbetering van de infrastructuur van opvangtehuis Chez Marraine.

Fauve, Virginie, Chau en Margo zijn tweedejaarsstudenten verpleegkunde aan IC Dien en hartsvriendinnen. Deze zomer wagen ze zich aan het avontuur van ons leven. “Via school krijgen we de kans om vrijwilligerswerk te doen in Afrika”, vertelt het viertal. “Het wordt een aparte ervaring, een echte levensles. We krijgen de kans om iets te betekenen voor mensen in een moeilijke situatie.” De studenten trekken naar Butare in het zuiden van Rwanda, waar ze aan de slag gaan bij Chez Marraine, een tijdelijke opvang voor baby’s zonder moeder of familie die voor hen kan zorgen. Virginie en Chau blijven drie weken, Fauve en Margo een maand. “We waren direct alle vier verkocht, maar beseffen ook dat het ongetwijfeld een emotionele ervaring wordt waar we geconfronteerd zullen worden met schrijnende situaties. Maar net daarom is het voor ons zo belangrijk dat we weten wat we aan elkaar hebben. We verblijven in het opvangtehuis zelf en zullen er bijspringen waar nodig. Daarnaast gaan we ook helpen in een nabijgelegen gezondheidscentrum en zullen we voorlichting geven in het lokale schooltje over bijvoorbeeld het belang van tanden poetsen.”

Crowdfunding

Hoewel de trip nog drie maanden op zich laat wachten, zijn de meisjes nu al volop aan het voorbereiden. “We zijn een crowdfunding gestart waarmee we hopen 1.500 euro in te zamelen. Dat geld gaat naar Chez Marraine en dan specifiek naar de verbetering van het opvangcentrum, met de mogelijkheid om pasgeborenen zonder moeder op te vangen, te voeden en te verzorgen voor enkele maanden tot ten hoogste twee jaar. Ook willen ze graag een sociale crèche opstarten. Wie ons steunt, krijgt in ruil een bedankje. Afhankelijk van hoeveel je sponsort, zorgen we voor een souvenir, een kaartje vanuit Rwanda, een bedankingsvideo,…Daarnaast zamelen we ook wel een aantal items in die we gaan meenemen naar Rwanda. Denk maar aan kleurpotloden en kleurboeken, tandenborstels en kleine tubes tandpasta. Ook hierbij kun je ons steunen.”

Financieel een duwtje in de rug geven kan op nl.ulule.com/inzamelactie_chez-marraine/. Om ingezamelde spulletjes af te geven kan je contact nemen met het viertal via hun Facebookpagina Inzamelactie ten voordele van ‘Chez marraine’.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.