Stad maakt werk van 'klimaatswitch'

ROESELARE WIL 'MET Z'N ALLEN' DRAAI VAN 180° MAKEN

Het klimaatteam met Lode Demey, Bert Vanhuyse, Timo Wyffels, Janne Ruszkowski, Bart De Witte en de bevoegde schepen Michèle Hostekint (vooraan rechts).
Joke Couvreur Het klimaatteam met Lode Demey, Bert Vanhuyse, Timo Wyffels, Janne Ruszkowski, Bart De Witte en de bevoegde schepen Michèle Hostekint (vooraan rechts).
Stad Roeselare is bezig met de opmaak van een klimaatplan en wil daar zowel de inwoners, ondernemingen als verenigingen bij betrekken. Bedoeling is een daling van het energieverbruik en een toename van het gebruik van groene energie. "We moeten met z'n allen een draai van 180°, de klimaatswitch, maken", aldus schepen Michèle Hostekint.

"Samen gaan we voor een stad met een hoge levenskwaliteit, klaar voor toekomstige uitdagingen en met een positieve impact op het klimaat. Het klimaatplan schrijven we samen met de Roeselarenaars en moet in het voorjaar klaar zijn", aldus Hostekint.


Dan start de uitrol ervan, maar nu is er al een reeks van projecten die als handvat dient. Wij filterden er de opmerkelijkste uit.

Gezondste routes

Welke zijn de gezondste routes om als fietser of voetganger te nemen in de stad? Deze maand nog wil de Stad vrijwilligers tijdens de ochtend- en avondspits de baan opsturen met een mobiel toestel om de luchtkwaliteit te meten.

Elektrische laadpalen

Afgelopen maand zijn zes elektrische laadpalen voor voertuigen geplaatst. Tegen 2020 moet de stad er 25 tellen.

Restorestje

Samen met de horeca wordt in november werk gemaakt van het restorestje, de kliekjes- of overschotdoos. Hierdoor moet minder voedsel in de vuilzak belanden, iets wat het klimaat onnodig onder druk zet.

Groepsaankoop voor dak- en spouwmuurisolatie

Tijdens het najaar organiseert de Stad samen met Test-Aankoop een groepsaankoop voor dak- en spouwmuurisolatie. Hieraan wordt een grote zolderopruiming gekoppeld. Veel mensen willen wel isoleren maar zien het niet zitten om de 'rommel' op zolder aan te pakken. Een geefplein moet de opgeruimde spullen een tweede leven bieden.

Ledlamp kopen, ledlamp schenken

In november en december kan je energiezuinige technologie ook bereikbaar maken voor kwetsbaren door bij de aankoop van een ledlamp één weg te schenken.

Winkeldeuren gesloten

Nog in december wil de Stad de handelaars overtuigen de winkeldeuren in de winter gesloten te houden.

Zonnepanelen op stadsgebouwen

In 2018 wil de Stad samen met de Roeselaarnaar, via een burgercoöperatie, zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken van de stadsgebouwen krijgen.

Hittekaart

In mei en juni 2018 wordt werk gemaakt van een hittekaart. Zo worden de warmste plekjes in de stad gelokaliseerd en kunnen gerichte oplossingen worden gezocht.

Opening Klimaathuis

Eerstkomende actie is zondag de opening van het Klimaathuis in de Blekerijstraat 100. Vanaf volgende week kan je er elke woensdag terecht voor uitleg over de energiezuinige toestellen en installaties die er aanwezig zijn en de energiezuinige verbouwingen die er werden uitgevoerd. Ook met alle vragen over het klimaatplan ben je er welkom. Vanaf 13 oktober is er elke vrijdag het Klimaatcafé #VANRSL waar je in gesprek kan treden met de aanwezige gasten of zelf een klimaatgesprek opstarten.


Meer info over de klimaatswitch, en je stem laten horen, kan via www.klimaatswitch.be.