Slachtoffer (17): "Aanrander verdient strengere straf"

BULGAAR KRIJGT TWEE JAAR CEL, WAARVAN ZES MAANDEN EFFECTIEF

De camerabeelden die werden vrijgegeven om de dader op te sporen. Hier zie je hoe de 33-jarige Bulgaar het meisje vastgrijpt in de inkomhal van hotel De Bonte Os.
Repro LSI De camerabeelden die werden vrijgegeven om de dader op te sporen. Hier zie je hoe de 33-jarige Bulgaar het meisje vastgrijpt in de inkomhal van hotel De Bonte Os.
De 33-jarige Bulgaar die in juli twee vrouwen belaagde in de stationsbuurt, is gisteren meteen na de pleidooien veroordeeld, wat vrij uitzonderlijk is. Hij krijgt twee jaar cel, waarvan zes maanden effectief, en wordt voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. "Een veel te lichte straf", reageert een van de slachtoffers, een 17-jarig meisje.

De 33-jarige Bulgaar Atanas V. sloeg in de nacht van 21 op 22 juli twee keer toe. Eerst achtervolgde hij een meisje van 17. Zij was rond 1 uur 's nachts alleen op weg naar huis na een avondje uit met haar vriend. Aan de fietsenstalling achter het station stond ze plots voor de Bulgaar, die van geen wijken wilde weten. Ze sloeg op de vlucht, maar de man zette de achtervolging in. Hij slaagde erin het meisje vast te grijpen, op de grond te gooien en haar jasje uit te trekken. Het meisje kon zich losrukken en liep in paniek de inkomhal van hotel De Bonte Os binnen. De dader nam haar echter in een wurggreep en trok haar trui af. Een Zweedse hotelgaste kon het meisje uiteindelijk binnentrekken, waardoor de aanrander moest afdruipen. Even later sloeg Atanas V. opnieuw toe. Hij greep een 53-jarige vrouw vast en zette zijn handen op haar mond en tussen haar benen. "Hij riep ook heel duidelijk dat hij seks wilde", aldus het Openbaar Ministerie. De vrouw rukte zich los en begon te schreeuwen. Buurtbewoners kwamen kijken en de aanrander zette het op een lopen.

Faroek

De politie tastte maandenlang in het duister. Pas toen in september de camerabeelden van hotel De Bonte Os werden getoond in opsporingsprogramma Faroek, werd Atanas V. ontmaskerd. Al snel liepen enkele tips binnen bij de politie en in oktober werd de Bulgaar gearresteerd. "Hij heeft de feiten meteen bekend", pleitte zijn advocaat. "Hij beseft wat hij heeft gedaan. Hij werkte in een carwash en werd daar uitgebuit. Hij spreekt geen Nederlands en wist met zichzelf geen blijf." De Bulgaar zelf bood via een tolk zijn excuses aan. "Het zal nooit meer gebeuren."

Snelle straf

De Bulgaar werd uiteindelijk niet veroordeeld voor de aanranding van het 17-jarige meisje. Dat is volgens de rechter niet bewezen. Hij werd wél veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen aan beide slachtoffers en voor aanranding van de 53-jarige vrouw. Normaal velt de rechter pas een vonnis na een maand bedenktijd. Dat gebeurde gisteren niet, de rechter had meteen zijn vonnis klaar. De man kreeg twee jaar celstraf met uitstel waarvan zes maanden effectief. Hij wordt ook ontzet uit zijn rechten voor een periode van vijf jaar.


Het 17-jarige slachtoffer, dat te laat was om zich burgerlijke partij te stellen, is niet tevreden met de uitspraak. "Het is een veel te lichte straf", reageert ze. "Ik vind dat hij veel langer vast moet zitten. Het is ook alleen maar omdat ik mij heb kunnen losrukken dat er niets gebeurd is. Ik heb geschreeuwd, gebonkt op de glazen deur. Het was ronduit traumatisch. Ik bekijk nu of ik mij toch nog burgerlijke partij kan stellen en beroep kan aantekenen."