Sint-Amandskerk dan toch ontwijd

PUBLIEK KAN GEBOUW NOG EENS BEWONDEREN OP OPEN MONUMENTENDAG

Het jarenlange protest van Filip Deforche tegen de ontwijding van de Sint-Amandskerk blijkt nu een maat voor niets.
Foto PN Het jarenlange protest van Filip Deforche tegen de ontwijding van de Sint-Amandskerk blijkt nu een maat voor niets.
3,5 jaar na de eerste stappen om de Sint-Amandskerk aan de eredienst te onttrekken, geeft minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) haar fiat. Op Open Monumentendag opent de kerk voor het eerst dit jaar haar deuren nog eens voor het publiek.

Parochiaan en cafébaas Filip Deforche protesteert al sinds 2012 tegen de plannen van het stadsbestuur om de Sint-Amandskerk een nieuwe bestemming te geven. Uiteindelijk diende hij klacht in bij het bisdom Brugge en trok hij zelfs naar de rechtbank van de clerus in Vaticaanstad. Als laatste redmiddel schreef hij nog een brief naar de paus. Deforche wacht nog altijd op een antwoord, maar veel verschil zal die brief niet meer maken. Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft namelijk haar fiat gegeven voor de ontwijding.

Reacties

Het stadsbestuur reageert enthousiast. "Het is belangrijk dat er nu eindelijk juridische duidelijkheid is in het dossier", zegt cultuurschepen Kris Declercq (CD&V). Ook deken Renaat Desmedt is tevreden. "Het is de bedoeling dat de kerk eind september aan het stadsbestuur (die eigenaar is van het gebouw, nvdr) wordt teruggegeven. Er volgt geen officiële ontwijdingsplechtigheid meer en de kerk is ondertussen ook al leeggemaakt."


Filip Deforche is teleurgesteld. "Het is jammer dat al die jaren van protest voor niets geweest zijn. Ergens verwachtte ik dit wel, maar ik hoopte dat de paus toch nog iets kon doen. Blijkbaar maakt het niets meer uit. Toch blijf ik wachten op zijn antwoord. Nu de ontwijding een feit is, wordt het tijd dat er duidelijkheid is over de nieuwe invulling van de kerk. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat men dit mooie gebouw laat verkommeren?"

Expo

Over de herbestemming van de Sint-Amandskerk zijn er nog geen beslissingen genomen. Feit is wel dat de kerk, waar eind vorig jaar de laatste viering plaatsvond en die sindsdien gesloten is, op 13 september - Open Monumentendag - de deuren nog eens opent. Op initiatief van de Cultuurraad, deelraad Erfgoed, zijn er elk uur gegidste rondleidingen over de geschiedenis, architectuur en kunst. Daarnaast loopt er tussen 10 en 18 uur ook een expo van oude verenigingsvlaggen en affiches. Tijdens een plechtig moment zullen zelfs een aantal van die erfgoedparels, die in het bezit zijn van de stad, in bruikleen gegeven worden aan de verenigingen aan wie ze ooit toebehoorden.