Rouwkamp helpt kinderen verlies verwerken

38 DEELNEMERS TUSSEN 5 EN 13 JAAR INGESCHREVEN VOOR EERSTE SAYING GOODBYE

Joke Couvreur
Hans Haspeslagh, manager van Uitvaartcentrum Werbrouck, is één van de drijvende krachten achter Saying Goodbye dat deze zomer een allereerste rouwkamp voor kinderen organiseert. Op een speelse manier willen ze kinderen leren omgaan met verlies. Hans is niet alleen de grote financiële en materiële sponsor van Saying Goodbye, hij trekt straks ook mee op kamp. Op jonge leeftijd verloor hij zelf zijn vader en stiefvader.

Deze zomer kunnen kinderen uit ons land voor het eerst niet alleen op sportkamp of op scoutskamp, maar ook op rouwkamp. Dergelijke kampen zijn onder meer in de Verenigde Staten al goed ingeburgerd, maar bij ons heerst er nog een taboe over. De Bissegemse rouwconsulente Frédérique Vanassche is de eerste die zich in ons land aan de organisatie van een dergelijk kamp waagt en krijgt hierbij de steun van Roeselaarnaar Hans Haspeslagh.


"Ik kende Frédérique al langer en had op Facebook zien passeren dat ze nadacht over het organiseren van een rouwkamp", vertelt Hans. "Ik heb niet onmiddellijk gereageerd, maar haar idee bleef wel bij mij hangen. Ik weet namelijk maar al te goed wat gemis is want ik heb zelf op jonge leeftijd zowel mijn pa als mijn stiefpa verloren. Ik geloof echt in het rouwkamp, zeker gezien het niet louter om therapie gaat maar om een bijzonder speelse en educatieve aanpak. Het wordt geen loodzware week want er is ook ruimte om te ravotten."

Waalre

Het eerste rouwkamp van Saying Goodbye vindt plaats van 7 tot 14 augustus in het Nederlandse Waalre. Op vandaag zijn er al 38 kinderen tussen 5 en 13 jaar en uit heel Vlaanderen ingeschreven. Tijdens het kamp wil men kinderen leren omgaan met het verlies van een dierbare door overlijden, ziekte, echtscheiding,... Saying Goodbye kan hiervoor rekenen op 13 jeugdwerkers, 10 therapeuten en een achtkoppige kookploeg. "Met Uitvaartcentrum Werbrouck ben ik ondertussen hoofdsponsor van het kamp", zegt Hans. "Niet alleen financieel, maar ook logistiek kan Frédérique op me rekenen. Bovendien ga ik ook zelf mee op kamp. Niet als therapeut, maar eerder als manusje-van alles. Bovendien weet ik door mijn job in het rouwcentrum dat ik wel goed ben met kinderen. Ik sta dus zeker voor hen klaar als ik iets voor hen kan betekenen. Zeker voor de jongens, want ik ben de enige man in het team en jongens praten nu eenmaal vlotter met een man. Ook in de toekomst wil ik me blijven inzetten voor de uitbouw van Saying Goodbye. Het is een project dat perfect aansluit bij mijn job. Ik merk bij mijn collega's wel nog wat scepticisme, maar ik ben ervan overtuigd dat rouwcentra de perfecte brug kunnen zijn met het rouwkamp. Ik denk zelfs dat veel mensen sneller een uitvaartcentrum zullen durven aanspreken over Saying Goodbye dan het rouwkamp zelf. Daar merken we toch nog wel een drempel. Maar hoe meer kinderen we kunnen helpen, hoe beter." Meer over het rouwkamp op www.yourlifecoach.be.