Roeselare eert vergeten oorlogsslachtoffers

ALFONS EN LEOPOLD STIERVEN DOOR BRITSE VLIEGTUIGBOM

Beide oorlogsslachtoffers liggen zij aan zij begraven.
Foto Joke Couvreur Beide oorlogsslachtoffers liggen zij aan zij begraven.
Honderd jaar nadat Alfons Vanderhaeghe en Leopold Verhoestraete als eerste burgerslachtoffers overleden toen een Britse vliegtuigbom op het stadhuis neerkwam, wordt een gedenkplaat onthuld. De familie van Leopold is het stadsbestuur bijzonder dankbaar voor dit gebaar. Naar nabestaanden van Alfons Vanderhaeghe wordt volop gezocht.

Op 27 september 1917 trof een Britse bommenregen Roeselare. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er eerder al precisiebombardementen geweest. Ook het stadhuis werd getroffen door een vliegtuigbom. Hierbij kwamen twee Roeselarenaars om. Alfons Vanderhaeghe (33) en Leopold Verhoestraete (27) waren de eerste Roeselaarse burgerslachtoffers en liggen zij aan zij begraven op het ereperk op de oude stedelijke begraafplaats. "Twee families kregen een zeer groot verdriet te verwerken", vertelt Marleen Vanoverbeke (63), kleindochter van Leopold. "Mijn grootvader stond op het punt om te vluchten met z'n vrouw en vier kinderen en was net in het stadhuis om de paperassen te regelen toen het noodlot toesloeg." De bom kwam neer op de huidige foyer. "Ik herinner me dat ik als kind naar het stadhuis ging en dat de in de grond ingedrongen bloedvlek er nog te zien was", gaat Marleen verder. "Op onbewaakte momenten flitst dat beeld soms nog door mijn hoofd. Tot op vandaag was mijn grootvader een vergeten oorlogsslachtoffer. Toen ik jong was, gaf ik niet zoveel om dit verhaal. Maar naarmate ik ouder word, heb ik steeds meer vragen die ik zo graag zou stellen aan mijn grootmoeder, mijn moeder enz. Het gaat hier niet alleen om de gruwel van de oorlog, maar om m'n wortels, m'n familie die het allerbelangrijkste is in m'n leven."

Zoektocht naar familie

Een toevallig contact met cultuurschepen Dirk Lievens (CD&V) twee jaar terug leidt volgende week tot een herdenkingsmoment voor zowel Marleen haar grootvader als Alfons Vanderhaeghe. Daarom werd beslist om 100 jaar na datum een herdenkingsplaquette te onthullen op de plek waar Leopold en Alfons om het leven kwamen. Samen met archiefmedewerker Patrieck Geldhof ben ik bovendien volop op zoek naar nabestaanden van Alfons Vanderhaeghe want we willen beide slachtoffers eren op de plaats van het gebeuren in het bijzijn van de betrokken families. Veel aanknopingspunten hebben we niet. Vanderhaeghe was handelsreiziger en zou in de Consciencestraat gewoond hebben. We roepen familieleden op zich te melden."


De familie van Leopold Verhoestraete is opgetogen met het gebaar van de stad. "De dichtste familie geloofde al lang niet meer dat er nog iets zou gebeuren, hoewel zowel Leopold als Alfons een erkenning als oorlogsslachtoffer, gevallen in het Roeselaarse stadhuis, verdienen. Tot schepen Lievens ons contacteerde."


De gedenkplaat voor Alfons en Leopold wordt op woensdag 27 september om 19 uur onthuld. Iedereen is welkom. Aansluitend vertelt Ferdy Callewaert om 19.30 uur over de bombardementen van 1917 en hun impact op de stad. Familieleden van Alfons Vanderhaeghe kunnen zich melden bij schepen Lievens via dirk.lievens@roeselare.be of 0495/68.56.53 of bij Patrieck Geldhof op 051/26.22.40.