Restwarmte verbrandingsoven verwarmt 15 extra gebouwen

Een warmtenet dwars door de stad. Tot nu toe durfde geen enkele Vlaamse stad het aan, maar na 14 maanden werken mag afvalintercommunale Mirom zichzelf een pluim geven. Dankzij het buizentraject van 4,5 kilometer kunnen 15 extra gebouwen verwarmd worden met restwarmte van de verbrandingsoven. Ook de komende jaren gaat de uitbreiding verder.

Het nieuwe traject bestaat uit twee aftakkingen en is voorzien op toekomstige uitbreidingen.


"Tegen eind dit jaar zullen we nog maar zo'n 20% restwarmte recupereren via het warmtenet. Uitbreiden kan dus zeker", weet Algemeen Directeur Koen Van Overberghe. "De eerste aftakking loopt richting Ronde Kom. De diameter van de buizen verkleint over het ganse traject niet. Een bewuste keuze want op deze manier kunnen we dubbel zoveel warmte leveren als waarvoor we op vandaag al klanten hebben. Dit traject is bovendien gekozen met oog op de toekomst."


"We willen straks ook enkele nieuwe stadsontwikkelingen, zoals de transformatie van de leegstaande site Van Marcke in de Stationsdreef tot appartementen, verwarmen. Een tweede aftakking loopt dwars doorheen de oude stedelijke begraafplaats tot aan de Arme Klarenstraat. Maar ook hier kunnen we uitbreiden."


Daarnaast wordt tegen eind dit jaar ook nog werk gemaakt van een derde aftakking op site Schiervelde. Die moet ervoor zorgen dat ook het nieuwe zwembad, Expo Roeselare en enkele bedrijven kunnen aansluiten. Verder staan ook de dakserre van Inagro op de loods van de REO Veiling en de nog te realiseren serres langs de Rijksweg op de wachtlijst. Maar het kan volgens Mirom nog beter want één doelgroep valt uit de boot.


"Op vandaag is het nog niet mogelijk om particuliere, bestaande woningen aan te sluiten. In het buitenland kan dit wel. Ik roep de beleidsmakers op ook hier een oplossing voor te vinden."


 (CDR)