Laatste fotostudio sluit de deuren

COLOR STUDIO VAN ARSÈNE VANHEUVERSWIJN STOPT NA 48 JAAR

Arsène Vanheuverswijn doet nog even verder, maar zijn fotostudio staat te koop.
Foto Joke Couvreur Arsène Vanheuverswijn doet nog even verder, maar zijn fotostudio staat te koop.
Color Studio Arsène, de fotowinkel langs de Ardooisesteenweg, staat te koop. Na 48 jaar houdt Arsène Vanheuverswijn ermee op en zo verdwijnt straks de allerlaatste fotowinkel in het centrum. Maar hoewel Arsène al 76 is, denkt hij er niet aan om de fotografie voorgoed vaarwel te zeggen.

"Ik kende helemaal niemand in Roeselare toen ik in 1971 m'n fotowinkel opende", steekt Arsène Vanheuverswijn van wal.


"Ik ben afkomstig van het Oost-Vlaamse Zingem, maar zag het niet zitten om als zelfstandige daar ergens op de buiten te starten. Stadsmensen waren in die tijd bereid net iets meer uit te geven. Ik voerde een klein marktonderzoek en belandde hier in Roeselare. Eerst op de hoek van de Ardooisesteenweg en de Spinnerstraat. Vijftien jaar later verhuisde ik naar de huidige winkel. Het begin was niet makkelijk, net omdat ik hier helemaal nieuw was."

Vaste waarde

Maar uiteindelijk liep alles wel los en ondertussen is Arsène net geen halve eeuw een vaste waarde in de Ardooisesteenweg. Meer nog, nadat eind juli Foto Ludiek in de Canada Galerij de deuren sloot, is Color Studio Arsène vandaag nog de enige gespecialiseerde plek in Roeselare waar je dagelijks terechtkan voor pasfoto's, vergrotingen en fotokaders. Hij doorspartelde de zware concurrentie van warenhuizen die plots spotgoedkoop foto's ontwikkelden, zette de stap van analoog tot digitaal en is nog altijd mee met de laatste trends. Maar toch is het verhaal van Color Studio Arsène nu voorbij.


"Het was m'n vrouw die begin dit jaar de verkoop van de winkel op tafel bracht", vertelt Arsène. "Ook zij wordt wat ouder en het onderhoud van de winkel, de achtergelegen woning en tuin wordt zwaar. Zij wou graag verhuizen naar een appartement. Aanvankelijk was ik helemaal niet te vinden voor haar voorstel, maar ik begreep het wel. Uiteindelijk hakten we in het voorjaar de knoop door. Nu staat de winkel, en ons huis, te koop. Maar zolang het pand niet verkocht is, doe ik gewoon verder hoewel ik eigenlijk al achttien jaar met pensioen ben. En ook nadien neem ik niet volledig afscheid van de fotografie. Het is moeilijk om los te laten na al die jaren. Bovendien hoor ik nu al van veel klanten dat ze niet weten waar ze straks naartoe moeten. Daarom heb ik beslist om na onze verhuis sowieso nog verder te doen zolang het gaat. Pasfoto's en wat studiowerk, dat kan perfect in een appartement."

"Mooi beroep"

Voor Arsène is de cirkel rond. Fotografie was eerst een hobby, groeide uit tot z'n job en wordt straks opnieuw een hobby. "Ik heb fotograaf altijd een mooi beroep gevonden. Alleen is het jammer dat het vandaag niet echt meer gewaardeerd wordt. Men ziet enkel nog dat blaadje papier en niet het vele werk en de fikse investeringen die erachter schuilgaan."