Laat ons erfgoed niet teloorgaan

Toen een projectontwikkelaar appartementen wilde neerpoten op de site van Atelier 61, liepen er maar liefst 600 bezwaarschriften binnen.
Joke Couvreur Toen een projectontwikkelaar appartementen wilde neerpoten op de site van Atelier 61, liepen er maar liefst 600 bezwaarschriften binnen.
Het bewustzijn rond historische gebouwen is de voorbije jaren sterk toegenomen bij de Roeselarenaars. Het integreren van de gevel van een herenhuis in een nieuwbouw langs de Diksmuidsesteenweg werd met applaus onthaald, de plannen van een projectontwikkelaar op de site van Atelier 61 leidden tot protest. Wat is de visie van de partijen?

CD&V heeft ambitie. "We willen in 2020 een erkenning als onroerend erfgoedgemeente", valt burgemeester en kopman Kris Declercq met de deur in huis. "We hechten belang aan ons bouwkundig erfgoed en we willen het behouden. Roeselare was een van de eerste gemeenten in Vlaanderen die een onroerend erfgoedcel oprichtte die elk bouwkundig dossier van een advies voorziet. We moeten ons beschermd patrimonium bewaren met behulp van een duidelijke toekomstvisie. Na WOI waren zeven op de tien huizen in de oude stadskern verwoest. Daarom is het belangrijk om onze historische stadskern goed af te bakenen."

Hoe het ook kan: de gevel van een herenhuis langs de Diksmuidsesteenweg werd verwerkt in Residentie Waterfront.
Joke Couvreur Hoe het ook kan: de gevel van een herenhuis langs de Diksmuidsesteenweg werd verwerkt in Residentie Waterfront.

Lijst als leidraad

"We hebben een onafhankelijke denktank ingeschakeld met expertise in de geschiedenis van onze stad en de architecturale kwaliteit van de gebouwen", aldus Declercq. "Die denktank maakt nu een quoteringslijst op van welke gebouwen en stadsgezichten we moeten behouden, renoveren of een nieuwe invulling geven. Deze lijst kan dienen als inspiriatie voor eigenaars met een erfgoedvisie en voor de stad bij nieuwe ontwikkelingen."


Sp.a wil komende legislatuur een bouwmeester aanstellen. "Die moet het bestuur adviseren en begeleiden rond zowel grote ruimtelijke ontwikkelingen als dossiers rond bouwkundig erfgoed", stelt lijsttrekker Michèle Hostekint. "Voor historisch, waardevol bouwkundig erfgoed kiezen we radicaal voor herbestemming of een creatieve invulling." Andere partijen kiezen voor een inventaris. "Experten moeten gebouwen in het centrum en de deelgemeenten in verschillende categorieën onderbrengen. Moeten ze volledig behouden blijven of enkel gevels?", aldus N-VA-lijsttrekker Bart Delaere. "Op die manier kunnen we ons erfgoed met respect behandelen, en bieden we bouwpromotoren meteen ook duidelijkheid."

Publiek-privaat

Ook Open Vld pleit voor een heldere inventaris. "Daarna moeten we private eigenaars stimuleren om waardevolle panden in stand te houden. Voor stadsgebouwen zetten we een publiek-private samenwerking op, zodat inkomsten en uitgaven elkaar minstens in evenwicht houden", aldus lijstaanvoerder Piet Delrue." Groen gaat nog een stap verder. "Ook waardevolle stadstuinen en bomen moeten we bewaren voor de toekomst. Ook tuinen en bomen moeten geïnventariseerd en beschermd worden via een ruimtelijk uitvoeringsplan", aldus kopman Filiep Bouckenooghe.


Vlaams Belang gaat voor een 'herkenbare' stad. " We moeten redden wat nog te redden valt. Momenteel woedt er een kaalslag", zegt lijsttrekker Immanuel De Reuse. "Alles moet wijken voor zielloze nieuwbouw. Wij willen dat mensen zich weer thuis voelen in hun stad en hun omgeving." Open Vld wil in dat kader een algemene visie op nieuwbouwprojecten om Oostblok-architectuur te vermijden. CD&V laat zich dan weer bijstaan door deskundigen die projectontwikkelaars begeleiden en het schepencollege adviseren. (CDR)