Judoclub blaast 65 kaarsjes uit

OPRICHTER ROLAND CAMBIER IS BESTE JUDOKA VAN BELGIË

Wie wil, kan vanaf 21 september een gratis initiatie judo meemaken.
Foto Couvreur Wie wil, kan vanaf 21 september een gratis initiatie judo meemaken.
Judoclub Roeselare viert dit jaar zijn 65ste verjaardag. Hierbij gaat bijzondere aandacht naar oprichter Roland Cambier (90). Hij was een van de pioniers van de judosport in België en behaalde vorig jaar nog de zwarte Gordel 9de dan. Dat maakt hem de strafste judoka van België.

"Ik was al 32 toen ik judo ontdekte", vertelt Roland. "Ervoor had ik jaren aan atletiek gedaan. Vooral polsstokspringen en verspringen. Maar toen ik in die sporten niet meer mee kon met de jongere generatie ging ik op zoek naar een alternatief." Roland bleek een enorm talent en rijfde al snel meerdere nationale en Europese titels binnen. De liefde bracht hem naar Roeselare, waar hij in 1952 Judoclub Roeselare oprichtte.

Roland Cambier.
RV Roland Cambier.

Erkenning

Aanvankelijk vonden de trainingen plaats boven de gilde op de Ardooisesteenweg. "Tot vijf jaar geleden was ik trainer", zegt Roland, die ook ooit trainer was van de nationale judoploeg, internationaal scheidsrechter, mee stond aan de wieg van de clubs in Ingelmunster, Izegem en Tielt en onder andere vijfvoudig olympiër Robert Van De Walle tot zijn pupillen mag rekenen. "Ik kan het moeilijk laten om op de mat te staan en de leden te verbeteren. Het kriebelt enorm, maar lichamelijk kan ik de sport niet meer aan. Wel ga ik elke dag fietsen en ik volg de judosport nog op de voet. Af en toe ga ik ook mee naar wedstrijden met mijn zoon, die ook judoka is."


Hoewel Roland niet meer actief is, viel hem vorig jaar een enorme eer te beurt. "Tijdens het Belgisch kampioenschap vorig jaar mocht ik de 9de dan in ontvangst nemen. Dat is de op een na hoogste graad die je in judo kunt bereiken. Ik ben de enige in België met deze graad."

Gratis initiaties

Judoclub Roeselare traint tegenwoordig in de dojo op het Stedelijk Sportstadium. "Roland ging voor goed en gezond judo", vertellen voorzitter Rudy Vandenbroucke en hoofdtrainer Jean-Marc Luypaert, die hun jubileum willen vieren met een receptie en een barbecue. "Wij geven die erfenis nog altijd door. Mensen denken vaak dat judo iets is voor vechtersbazen, terwijl het net een karaktervormende sport is met waarden als respect, geduld en een correcte houding. Ten tijde van de Olympische medailles van Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck telde onze club 120 leden. Nu, net na het Olympisch brons van Van Tichelt, is er echter geen effect voelbaar in de inschrijvingen. Maar we blijven onze liefde voor de sport uitdragen en organiseren van 21 september tot en met 16 oktober gratis initiaties." Meer info op www.freewebs.com/judoclubroeselare.