Groote Stooringe blaast nieuwe pleinen leven in

DRIEJAARLIJKS FESTIVAL BETOVERT MET CIRCUS- EN STRAATTHEATERACTS

De organisatie van De Groote Stooringe.
Foto Couvreur De organisatie van De Groote Stooringe.
Het driejaarlijkse circus- en straattheaterfestival De Groote Stooringe keert terug naar het hart van de stad. Op zondag 16 september palmen ze het de Coninckplein, het Stationsplein en de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in met een scheve sprookjeswereld, een retrokermis en carnivale capriolen en een hangplek voor gezinnen.  

15.000 bezoekers lokte de laatste editie van De Groote Stooringe. CC De Spil zet alle zeilen bij om ook dit jaar opnieuw jong en oud te betoveren met circus- en straattheateracts. "De Groote Stooringe is onze driejaarlijkse culturele hoogmis", duidt burgemeester Kris Declercq (CD&V). "Het toont De Spil als culturele motor, verbindt mensen van allerlei slag en dit jaar ook de pleinen die wij eerder al teruggaven aan de mensen door een heraanleg."

Collectif Malunés

En inderdaad, De Groote Stooringe duikt deze keer niet op aan de kop van de vaart of in het stadspark zoals de voorbije twee edities, maar pal in het centrum. "We willen twee nieuwe pleinen, het de Coninckplein en het Stationsplein, leven inblazen", zegt Gwendolien Sabbe van De Spil. "Ook de Onze-Lieve-Vrouwemarkt wordt even ons terrein. Collectif Malunés poot er hun circustent neer en brengt er op 14, 15 en 16 september de enige betalende voorstelling van De Groote Stooringe. Ze steken de draak met de clichés en zeemzoeterige boodschappen die we kennen uit sprookjes. Daarnaast bouwen ze met een team van 216 professionele artiesten, vrijwilligers en buurtbewoners rond hun tent een labyrint dat bevolkt wordt door acrobaten, mobiele acts en vreemde creaturen. Het is uniek in België dat er zo intens wordt samengewerkt tussen professionele artiesten en lokale mensen om iets nieuws te creëren en we zijn dan ook bijzonder fier op dit project. Op het Stationsplein staat alles in het teken van retrokermis dankzij Ell Circo D'Ell Fuego. Dat vreemde kermisvolkje brengt een vlooienkabinet, een draaimolen met zeewezens, de zoo van bijna uitgestorven dieren ... mee. Er zijn ook carnivale capriolen door Le Cirque du Platzak waar de ene artiest gek is op grasmaaiers en explosies, de andere verzot is op nietjes en een meisje zelfs in een meterslang plastieken douchegordijn naar beneden tuimelt. Het de Coninckplein wordt de perfecte hangplek voor jonge gezinnen waar kinderen totaal uit de bol mogen gaan met onder meer driewielers die sneller vooruitgaan naarmate de bestuurder luid brult. Samen met Lokaal wordt er ook gezorgd voor een terras met hapjes en drankjes. Tot slot worden alle straten die de verschillende pleinen verbinden, overspoeld door diverse circus- en straattheateracts. Zo vragen de acrobatische parcours runners van Cie Be Flat je om hen te volgen doorheen de stad, kan KLuG het robotje je plots voor de voeten lopen, nodigt Sitting Duck Cie je uit voor de opening van hun bar en kan je in de O.L.V.-Kerk genieten van adembenemende acrobatie."


Meer info op www.grootestooringe.be.