Francis en Nathalie wonen in door hevige sneeuwval geteisterd Oostenrijk: “We hopen vooral op een geleidelijke dooi, zonder schade”

Roeselaars koppel verruilde in 2016 café voor vakantieverblijf in Kleinarl

Nathalie Ostyn en Francis Steen blijven positief ondanks de hevige sneeuwval.
RV Nathalie Ostyn en Francis Steen blijven positief ondanks de hevige sneeuwval.
Hoogste sneeuwalarm in Oostenrijk en dat zullen ook Francis Steen en Nathalie Ostyn uit Roeselare geweten hebben. Het koppel verruilde in 2016 hun café In den Bassin voor een leven in het Oostenrijkse Kleinarl, waar de sneeuw momenteel bijna twee meter hoog ligt en er nog meer sneeuw verwacht wordt. “Maar we blijven positief. Zonder sneeuw geen toerisme”, zegt Francis.

Het sneeuwt en het blijft sneeuwen in Oostenrijk. Het lawinegevaar is groot, dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld, skigebieden worden ontruimd,… Alsof dit nog niet genoeg is, verwacht men morgen opnieuw een dik pak sneeuw. De grillen van Moeder Natuur zijn ook Francis Steen en Nathalie Ostyn niet onbekend. Het koppel verhuisde in 2016 naar Kleinarl, een gemeente in deelstaat Salzburger Land, waar ze in de horeca werken en een vakantieappartement verhuren. “Ongelooflijk hoeveel sneeuw er de afgelopen week gevallen is”, vertelt Francis. “Vorig jaar lag er in het dal tachtig centimeter tot 1,2 meter sneeuw. Nu ligt er tot 1,8 meter in het dorp. De omheining van onze tuin en onze auto zijn verdwenen onder de sneeuw. Ik heb al lachend al tegen de buren gezegd dat we met Pasen geen eieren, maar auto’s zullen moeten zoeken als het zo nog even doorsneeuwt.”

Het huis van Francis en Nathalie voor het begon te sneeuwen.
RV Het huis van Francis en Nathalie voor het begon te sneeuwen.
Het huis en de tuin van Francis en Nathalie ligt momenteel onder een enorm pak sneeuw.
RV Het huis en de tuin van Francis en Nathalie ligt momenteel onder een enorm pak sneeuw.

Impact op het leven

Gevaar dreigt er in Kleinarl niet meteen. “Wel horen we natuurlijk constant berichten over bijvoorbeeld een snowboarder die de piste verlaten had en pas gered kon worden nadat hij een dag vermist was. Ook ervaren we dat berghellingen gedynamiteerd worden om gecontroleerde lawines te veroorzaken, gingen de skipistes deze ochtend twee uur later open zodat ze eerst met een helikopter het sneeuw van de bomen vlakbij de skiliften konden verwijderen,… Alles staat in het teken van veiligheid, al zijn er hier nog geen ongevallen gebeurd.” Wel heeft de sneeuwmassa een impact op het dagelijks leven. “We kunnen gewoon gaan werken en naar de winkel, maar onze dagindeling is anders. We worden al om 5 uur wakker van de bulldozers die de straat ruimen, vanaf 5.30 uur moeten we zelf een uurtje sneeuwruimen en vervolgens brengt de boer met zijn tractor alles weg. Iedereen is hier wel uitgerust met zwaar materiaal en helpt elkaar. We slapen ook minder goed doordat het dak van ons huis constant enorm kraakt onder het gewicht van de sneeuw. Vandaag moet ik nog het dak op om de overhangende sneeuw te verwijderen zodat we geen schade hebben. We zagen ook al dagen geen zon meer en dat zou nog even zo blijven, volgens het weerbericht. We zien enkel sneeuw en dat doet wel iets met je. Het zorgt voor onrust en is ook niet goed voor het toerisme. Er kan wel geskied worden, maar de toeristen geven minder uit. Het is leuker om op een terrasje te zitten in de zon dan in het huidige weer.”

Smeltwater

Pakken sneeuw vergaan uiteindelijk ooit in liters water. En dat smeltwater kan voor problemen zorgen. “Gelukkig ligt er voor ons huis een rivier. Toch leeft de vrees dat het plots zal beginnen dooien in combinatie met regen. Dat zou problematisch zijn, want dan heb je niet alleen de combinatie van smeltwater en regen, maar de regen maakt de sneeuw ook veel zwaarder waardoor die sneller gaat schuiven. We hopen op een geleidelijke dooi, zonder schade. Dat zou beter zijn voor alles en iedereen. We hebben dit jaar namelijk een lang skiseizoen doordat Pasen vrij laat valt. Het is altijd fijner om in natuurlijke sneeuw te skiën dan op stroken kunstmatige sneeuw.”

In de zomer oogt Kleinarl vrij groen.
RV In de zomer oogt Kleinarl vrij groen.
Nu zie je enkel sneeuw.
RV Nu zie je enkel sneeuw.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.