Familiekunde verhuist 2.300 kilo archiefmateriaal naar nieuw documentatiecentrum in Oekens gemeentehuis

Het documentatiecentrum van Familiekunde vindt een nieuwe thuis in het oude Oekense gemeentehuis.
Joke Couvreur Het documentatiecentrum van Familiekunde vindt een nieuwe thuis in het oude Oekense gemeentehuis.
Familiekunde Vlaanderen regio Mandel-Leie verhuist vandaag vanuit de oude gebouwen van het CVO in het centrum van Roeselare naar het oude Oekense gemeentehuis, dat na vijf jaar leegstand een nieuwe bestemming krijgt. De verhuis is een waar huzarenwerk: 300 bakken met 200.000 rouwprentjes en 1.292 archiefdozen, samen goed voor 2.300 kilo papier, moeten een nieuwe plek krijgen.

Van het oude Oekense gemeentehuis tot aan het kruispunt van de Oekensestraat en de Rijksweg, maar dan heen en terug. Dat is vijfhonderd meter of de totale lengte van alle bakken en archiefdozen die Familiekunde Vlaanderen regio Mandel-Leie vandaag verhuist. De vereniging zat de voorbije twintig jaar in de oude gebouwen van het CVO in de Kokelarestraat waar het één lokaaltje ter beschikking had. “Die locatie was echter te klein geworden”, vertelt voorzitter Wilfried Devoldere. “De rekken reikten bijna tot tegen het plafond, waardoor veel mensen niet langer durfden de zware dozen van de schappen te halen. We palmden zelfs al een stuk van de gang in.”

Talloze palletten vol archiefdozen worden weggehaald in de Kokelarestraat. Voorzitter Wilfried Devoldere (links) ziet het graag gebeuren.
Joke Couvreur Talloze palletten vol archiefdozen worden weggehaald in de Kokelarestraat. Voorzitter Wilfried Devoldere (links) ziet het graag gebeuren.

Familiekunde zocht daarom een nieuw onderkomen. Tegelijkertijd wilde het Roeselaarse stadsbestuur het gebouw en de naastgelegen kinderopvang De Speelvogel verkopen. Begin 2018 kreeg Familiekunde te horen dat het leegstaande Oekense gemeentehuis hun thuis kon worden. “We waren meteen enthousiast. In Oekene hebben we een ruime parking voor de deur en veel meer ruimte ter beschikking, waardoor we onze collectie eens kunnen herbekijken en opnieuw klasseren.”

Verhuis

In september 2018 startten Brigitte Willaert, Hubert Vandenbussche en Marc Vandenberghe met het uittekenen van de plannen. “De eerste stap in ons verhuisproces. We moesten bepalen welke documenten we op welke plek zouden bewaren”, gaat Wilfried verder. Ondertussen knapte de stad Roeselare het gebouwtje op. De elektriciteit en verwarming werden vernieuwd en er werd een kitchenette en sanitair geïnstalleerd. “We kochten zelf nieuwe rekken en installeerden die. De voorbije weken hebben we al wat kleinere spullen verhuisd, maar vandaag is D-day voor ons. Samen met de stadsdiensten verhuizen we ons volledige papieren documentatiecentrum.” 

En dat loopt op wieltjes. Leden van Familiekunde zetten alle dozen en bakken op paletten, die de stadsdiensten daarna inladen en naar Oekene brengen. Daar staan opnieuw enkele mensen van Familiekunde klaar om alles op zijn plek te zetten. “Tegen het einde van de maand moet alles op de juiste plek staan. Op 9 februari plannen we een opendeur. Dan kan iedereen komen kennismaken met ons nieuw opzoekingscentrum. Door de verhuis zijn we sinds 18 december gesloten, maar vanaf 12 februari is iedereen in Oekene welkom voor opzoekingswerk of een ontmoetingsmoment.”

Meer info op http://fv-mandelleie.familiekunde-vlaanderen.be.

Het documentatiecentrum in de Kokelarestraat was te klein geworden. De documenten stonden tot aan het plafond gestapeld.
Joke Couvreur Het documentatiecentrum in de Kokelarestraat was te klein geworden. De documenten stonden tot aan het plafond gestapeld.
Het archief en de bibliotheek van Familiekunde worden naar Oekene gebracht.
Joke Couvreur Het archief en de bibliotheek van Familiekunde worden naar Oekene gebracht.
Met man en macht wordt gewerkt om alle documenten de juiste plek te geven in hun nieuwe stek.
Joke Couvreur Met man en macht wordt gewerkt om alle documenten de juiste plek te geven in hun nieuwe stek.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.