Ex-frituristen keren terug van Tenerife

KORTRIJKZANEN ALDO EN ALINE NEMEN LEEGSTAANDE FRITUUR OVER

Aldo Herie en Aline De Wit openen volgende week Bar à Friet.
Joke Couvreur Aldo Herie en Aline De Wit openen volgende week Bar à Friet.
Aline De Wit en Aldo Herie openen op 19 september frituur Bar à Friet op de parking van de Carrefour in de Ardooisesteenweg. De twee hadden tot vorige zomer een sterke zaak in Kortrijk, tot ze beslisten met het hele gezin naar Tenerife te verhuizen. Dat avontuur bleek echter van korte duur en nu breekt een nieuw, Roeselaars hoofdstuk aan.

Aldo en Aline waren tot eind maart 2017 de gezichten van frituur 't Smulhoekje in Kortrijk. Vijftien jaar runde het koppel de zaak. Steevast gingen de vakanties naar Tenerife. "We verloren er ons hart", vertelt Aline (36). "We hadden er een appartementje en we genoten van het eiland. Op een bepaald moment zei ik tegen Aldo dat ik er later graag zou gaan wonen. Maar alles is véél te snel gegaan. Noem het gerust een midlifecrisis, maar we hebben dus de zaak nogal impulsief te koop gezet in de verwachting dat we binnen de drie jaar een overnemer zouden hebben. Drie dagen later was de boel verkocht en konden we niet anders dan verhuizen. Ik stond te huilen achter de toonbank." Aldo (46) stond volledig achter de plannen. "Wie wil nu niet naar het paradijs verhuizen? We kochten een huis en op 4 juli begon ons nieuwe leven op Tenerife. We vonden een school voor onze 13-jarige dochter Feylla en gingen op zoek naar een zaak om over te nemen. Toen ontdekten we dat we blind waren geweest voor de nadelen. Zeventien panden hebben we bezocht, maar we vonden niets waar we allebei blij mee waren. De concurrentie is moordend en het leven als inwijkeling blijkt erg verschillend van het leven als toerist. Onze buren waren fantastische mensen, maar ambtenaren waren ons liever kwijt dan rijk. Om nog te zwijgen van de gebrekkige gezondheidszorg en het bedroevende niveau van de scholen. Feylla was plots de eerste van de klas."


"Ik wou terug naar België", gaat Aline verder.

Toekomst dochter

"Ik voelde me nutteloos. En van hele dagen je kast uitkuisen word je depressief. Toen kregen we van de school van Feylla te horen dat er geen plaats meer was in het eerste middelbaar, maar dat ze eventueel wel opnieuw het zesde studiejaar mocht doen. Dat was de druppel. De toekomst van mijn dochter zet ik niet op het spel. De dag nadien hebben we bij een vriend in België geïnformeerd of er ergens een frituur over te nemen stond. Kennissen verklaarden ons gek dat we niet wilden blijven. Ik vond dat we gek waren geweest toen we de zaak in Kortrijk verkochten."


"Feylla was razend. Ze had vriendinnetjes op Tenerife en sprak al een aardig mondje Spaans. De hele terugweg heeft ze geen woord gezegd. Ook Aldo was boos. Maar nu we weer in België zijn, voelen we ons allemaal terug thuis. Terugkeren naar Kortrijk was uitgesloten door een clausule in de notarisakte, dus zijn we voor Roeselare gegaan als nieuwe thuis. We zijn hier al vaak komen winkelen en merken toch dat de stad de laatste jaren enorm bloeit. Of we ooit nog terugkeren naar Tenerife? We kunnen nu wel een jaar of tien zonder, maar om onze dochter een plezier te doen gaan we toch nog minstens jaarlijks gaan. Maar verhuizen naar het buitenland? Dat nooit meer."


Bar à Friet opent op 19 september de deuren in de Ardooisesteenweg 119. Op maandag en dinsdag is de zaak gesloten.