Eerste spadesteek voor 'glazen rand'

LANGS RING VERRIJST STRAKS SERRE VAN 30 HECTARE

De werken aan de enorme glastuinbouwzone gingen gisteren officieel van start.
Foto Joke Couvreur De werken aan de enorme glastuinbouwzone gingen gisteren officieel van start.
De aanleg van de glastuinbouwzone ter hoogte van de REO Veiling is gisteren gestart. Het gaat om 30 hectare glazen serres, die als een soort verlichte 'glazen rand' het zicht langs de ring zullen bepalen.

Het project is een primeur voor Vlaanderen en maakt deel uit van wat burgemeester Kris Declercq (CD&V) de Vallei van de Voeding noemt. "Zoals Californië Silicon Valley heeft, hebben wij straks onze Food Valley. Aan de ene kant de REO Veiling, met de nieuwe onderzoeksserre Agrotopia op de kistenloods, en aan de andere kant de glastuinbouwzone, het nieuwe bedrijventerrein Ovenhoek en uiteraard het Huis Van De Voeding. De toekomst en het imago van Roeselare als duurzame tuinbouwregio worden hiermee verzekerd."


De 'glazen rand' verrijst tussen de Groenestraat en de Kleine Moststraat, de Oostnieuwkerksesteenweg en de ring, niet toevalling vlak bij de verbrandingsoven. De eerste spadesteek was voor het bedrijf Tomco uit Ardooie, dat 100.000 vierkante meter serres zal plaatsen. Er komt ook nog eens ruim 4.500 vierkante meter aan gebouwen, onder meer voor de sortering, de water- en energievoorziening en een verblijf voor de seizoensarbeiders.

Restwarmte

Intussen wordt volop onderhandeld met een tweede tuinder uit de regio. Beide bedrijven krijgen een gemeenschappelijk logistieke deelsite op het terrein voor wat betreft transport, en allebei gaan ze het ondergrondse warmtenet van MIROM gebruiken. "Op dit moment liggen er al dertig kilometer buizen warm water onder Roeselare. Per jaar verbranden we 68.000 ton afval van 190.000 inwoners. Door onze leidingen loopt water van 110 graden, die door verschillende afnemers gebruikt wordt naar eigen goeddunken", zegt algemeen directeur Koen Van Overberghe. "Tot op heden was AZ Delta onze grootste klant, maar daar komt nu verandering in. De 'glazen rand' is goed voor omgerekend een verbruik van 1,5 miljoen liter stookolie per jaar. Zo'n drie ziekenhuizen dus. En dat zal nog toenemen. Het is niet de eerste serre die we verwarmen, maar dit is wel veruit de grootste."


Voor de West-Vlaamse Intercommunale is het de eerste keer dat ze een project voor de glastuinbouw realiseren. "Roeselare is een zwaartepunt voor de groenteteelt, waarbij het aandeel van glastuinbouw steeds belangrijker wordt", aldus algemeen directeur Geert Sanders, die meegeeft dat hij zelf de zoon van een tomatenkweker is. "Vroeger was een serre van 5.000 vierkante meter groot, maar nu al lang niet meer. Tegelijk is het niet evident om in Vlaanderen nog plaats te vinden en aan vergunningen te geraken. Om te vermijden dat onze tuinbouwers naar Noord-Frankrijk of Wallonië lopen, moeten we clusteren. Dit is onze eerste glastuinbouwzone, maar het zal ongetwijfeld niet de laatste zijn."