DE PARTIJEN DOORGELICHT

ROESELARE

CD&V trekt voluit de kaart van de vernieuwing en verjonging met op kop burgemeester Kris Declercq en drieëntwintig nieuwe gezichten. Alle schepenen zijn opnieuw present. Ereburgemeester Luc Martens, in 2012 nog het ultieme Roeselaarse stemmenkanon met 3.586 voorkeursstemmen, kondigde in 2016 al aan dat hij niet meer op de lijst zou staan. De tweede plaats gaat naar een nieuw gezicht in de politiek: Astrid Deceuninck.


Sp.a en de Vernieuwers wist bij de vorige verkiezingen met 14,2 procent van de stemmen goed stand te houden. De partij hoopt op een derde opeenvolgende termijn in de meerderheid. Om hierin te slagen, kiest het voor een nieuw project. De socialisten trekken naar de kiezer als Sp.a en De Vernieuwers. Niet alleen socialisten pur sang dus op hun lijst, maar ook mensen zonder politieke kleur of stempel, maar wel met zin voor initiatief, goesting en verfrissende ideeën voor de stad en de toekomst. In totaal staan er zestien Vernieuwers op de lijst. Niet langer present: gemeenteraadsleden Frederik Nuytten, Tania Feys en jarenlang OCMW-raadslid Marleen Lefere. Leading lady blijft Michèle Hostekint.


Groen wist in 2012 voor de eerste keer een plekje in de meerderheid te veroveren. De groenen hebben geproefd van meebesturen en willen dit de komende zes jaar ook weer doen. Ze brengen hiervoor dezelfde kopman als in 2012 in stelling: schepen Filiep Bouckenooghe. Op de tweede plek staat een jonge nieuwkomer: de 23-jarige Deniza Miftari. Gemeenteraadslid Steven Dewitte vervolledigt de top drie. In totaal pakken de groenen uit met achttien nieuwkomers. Daarbij ook enkele opvallende namen, zoals Mister Gay Belgium 2017 Jamie Deblieck en Ben De Cat, in 2012 nog het gezicht van de Piratenpartij.


N-VA pakte in oktober 2017 al uit met zowat de grootste verrassing. Niet Brecht Vermeulen, maar Bart Delaere trekt de lijst. Vermeulen was, als voormalig directeur van sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel, in 2012 als kopman nog goed voor 3.554 voorkeurstemmen of amper 32 minder dan toenmalig burgemeester Luc Martens. Delaere, ondernemer en sinds 2016 voorzitter van N-VA Roeselare, heeft dus grote schoenen te vullen. Andere opvallende naam is die van Gianni Boone op de negende plek. Hij was in 2012 nog de drijvende kracht achter Open Stadslijst, dat 2,6 procent van de stemmen binnenrijfde. Mieke Van Hootegem en Daniël Vanden Berghe zitten momenteel dan wel nog in de gemeenteraad voor N-VA, maar ze staan niet meer op de lijst.


Open Vld heeft intern enkele woelige watertjes doorzwommen. Heel wat trouwe liberalen haakten af en ook naast de namen van gemeenteraadsleden Francis Reynaert en Maarten Vinckier kun je straks geen bolletje kleuren. De partij heeft met Piet Delrue ook een nieuwe lijsttrekker. Hij is al jaren voorzitter van de Roeselaarse liberalen, maar heeft geen ervaring in de gemeenteraad. Ook de rest van de top drie - Josephine Vintioen op twee en Liselot De Decker op drie - heeft geen ervaring met een mandaat. Zij worden gesteund door een grotendeels nieuw team. 27 van de 39 kandidaten zijn nieuwkomers.


Vlaams Belang is sinds 1994 een vaste waarde op de Roeselaarse oppositiebanken. In 2012 werd hun zetelaantal gehalveerd, van zes naar drie. Maar dat verlies hoopt de partij straks goed te maken, met op kop Immanuel De Reuse. Hij moest in 2012 afhaken als lijsttrekker, maar is met enkele jaren ervaring als fractieleider in de gemeenteraad nu toch kopman van dienst. Ook raadsleden Cyriel Ameye en Filip Deforche zijn weer paraat. Toch bestaat bijna de helft van de kieslijst uit nieuwelingen.