De Aster geeft planten nieuw leven

De leerlingen van De Aster verzorgen al zes planten, maar hopen op meer.
Foto Deleu De leerlingen van De Aster verzorgen al zes planten, maar hopen op meer.
In campus Ter Sterre in de Passendaalsestraat is gisteren De Aster, het eerste plantenasiel in onze provincie, geopend. De elf leerlingen van twee klassen van het buitengewoon secundair onderwijs verzorgen de planten die binnen gebracht worden om ze nadien gratis weg te geven.

De Aster haalde de mosterd bij het plantenasiel in Antwerpen. "We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen", vertelt directeur Friedel Pattyn. "Op stage is sociale interactie voor veel van onze leerlingen met autisme niet evident. Dit nieuwe initiatief moet de leerlingen helpen in hun ontwikkeling en hen motiveren om bij te leren."


Wie een plant wil wegdoen, kan die afleveren op de GO!-school. "Eerst worden die in quarantaine geplaatst", legt leerkracht Geert Steyaert uit. "We nemen een foto en onderzoeken of de plant ziek is. Zijn ze niet ziek, dan krijgen ze een plaats in de serre. We maken ook een plantenpaspoort. De leerlingen zoeken op om welke plant het gaat en hoe die moet verzorgd worden. Via Facebook gaan we dan op zoek naar een nieuwe eigenaar. Zijn er meerdere kandidaten, dan loten we iemand uit."


Momenteel zorgen de leerlingen voor zes planten. "We hopen wekelijks op een aanvoer van vier tot vijf planten", gaat Steyaert verder. "Tijdens de schoolvakanties krijgen de planten water via een computergestuurd druppelsysteem."


De leerlingen van het derde en vierde middelbaar zijn alvast enthousiast. "Per week hebben we zestien uur theorie en praktijk", weet Robbie Verslyppe (15) uit Roeselare. "Vier uur per week zijn we met de planten bezig. Volgende week breng ik een kamerplant van mijn oma Maria mee."


Het project krijgt steun van de provincie. Meer info op 051/77.77.75. (DBEW)