Cosplay4Charity viert vijfde verjaardag

VERENIGING VROLIJKT KINDEREN MET LEVENSBEDREIGENDE ZIEKTE OP

Leden van de vereniging Cosplay4Charity, verkleed in kostuums, maken zieke kinderen blij.
Foto Cosplay4Charity Leden van de vereniging Cosplay4Charity, verkleed in kostuums, maken zieke kinderen blij.
Cosplay4Charity maakt het verschil. Vijf jaar nadat Bert Dujardin de vereniging oprichtte waarvan de leden, verkleed als personages uit films, tv-series, strips of games, het leven van zieke of gehandicapte kinderen wat proberen te verlichten, is hun ledenaantal verdubbeld.

Iedereen zag wel al eens foto's van een wensdag van Make-A-Wish. Kinderen met een levensbedreigende ziekte willen graag prinses zijn voor een dag, hun favoriete tekenfilmfiguur ontmoeten ... en Make-A-Wish maakt dit waar. Dat zou voor hen vaak niet mogelijk zijn zonder hun officiële partner Cosplay4Charity. Die vereniging werd vijf jaar geleden opgericht door Bert Dujardin die toen een 20-tal cosplayers - mensen die als hobby en met behulp van kostuums en accessoires in de huid kruipen van personages uit films, tv-series, games en strips - samenbracht om een glimlach op het gezicht van de zieke kinderen te toveren. "Vandaag zijn we met 40 leden die over heel het Vlaamse land wonen", vertelt Bert. "Bijna tweewekelijks gaan we vrijwillig en onbezoldigd op pad. Vooral voor wensdagen en speciale evenementen van Make-A-Wish, maar bijvoorbeeld ook voor de Nationale Kinderkankerdag en Kinepolis Leuven. Maar we zijn ook continu op zoek naar nieuwe leden omdat er echt wel vraag is naar wat we doen. Die mensen moeten over een eigen kwaliteitsvol kostuum, of het nu zelfgemaakt of gekocht is, beschikken en ze moeten kunnen omgaan met zieke kinderen en hun familie, want onze opdrachten zijn vaak emotioneel en toch mag je op zo'n momenten niet uit je rol vallen. De meest gevraagde personages zijn trouwens prinsessen, superhelden en karakters uit Harry Potter."


Zo zal Bert bijvoorbeeld nooit de wensvervulling vergeten van een terminaal ziek meisje dat dolgraag prinses Elsa uit Frozen wou ontmoeten. "Het meisje had het duidelijk zeer zwaar, maar toch verzamelde ze al haar krachten om zich eventjes recht te zetten zodat er een fiere foto gemaakt kon worden van haar en Elsa. Zo'n momenten zijn puur kippenvel en dan weet je echt dat je goed doet hoewel je tegelijkertijd ook wel eens het gevoel hebt dat je dergelijke opdrachten liever niet zou doen", zegt Bert. "Ook veel van onze leden hebben er baat bij. Veel mensen die bezig zijn met cosplay hebben zelf wat bagage zoals problemen op school of thuis. Dankzij cosplay kunnen ze even iemand anders worden. Tegelijkertijd zien ze hoe de kinderen naar hen opkijken, maar zien ze ook dat zij niet de enige zijn die het moeilijk hebben. Dat helpt hen hun eigen problemen te relativeren. Ik ben echt trots op al onze leden."


Meer op www.cosplay4charity.be.