Burgemeester Declercq vlot op weg naar nieuwe termijn

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ROESELARE

Ook de komende jaren zal Kris Declercq (CD&V) vermoedelijk de burgemeesterssjerp van Roeselare dragen. Grote vraag is echter met wie de christendemocraten straks het bed delen. Blijven sp.a en De Vernieuwers en Groen de vertrouwde bedpartners of weten N-VA of Open Vld zich tussen de lakens te wringen?

De Roeselaarse burgemeesterssjerp is al decennia in handen van een christendemocraat en zondag lijkt daar weinig aan te veranderen, al kreeg CD&V in 2012 wel stevige klappen. De partij verloor 17,73 procent. Maar in 2016 volgde een meesterzet: burgemeester Luc Martens gaf zijn sjerp door aan partijgenoot Kris Declercq, die zich ontpopte tot de populairste politicus van Roeselare. Dat zal zich ongetwijfeld vertalen in een persoonlijke monsterscore en een groei van de partij. "Maar je mag nooit overmoedig zijn, ik blijf met beide voetjes op de grond", reageert Kris Declercq. "Het gaat bij CD&V niet alleen om mij, maar om onze mooie mix van mensen. Wat het burgemeesterschap betreft, heb ik het gevoel dat de Roeselarenaar meer op zoek is naar een lokale burgerbinder dan naar een burgemeester."


Over de partijgrenzen heen lijkt er alvast eensgezindheid over Declercq als burgemeester. Welke coalitie ook gevormd wordt, hij draagt waarschijnlijk nog eens zes jaar de burgemeesterssjerp.

Uitdager

Grootste uitdager is N-VA. In 2012 stemde bijna een op drie Roeselarenaars hen tot grootste partij, maar bij de coalitievorming werd N-VA naar de oppositie verwezen. De goesting om mee te besturen is groot. De partij trekt met Bart Delaere naar de kiezer met een nieuwe kopman. Grote vraag is of hij voldoende bekendheid geniet. Bovendien bleek vorige week uit De Grote Peiling van deze krant, VTM Nieuws, Le Soir en RTL dat N-VA nationaal aan populariteit moet inboeten. "Nochtans zijn de reacties van de mensen tijdens onze huis- aan huisbezoeken positief", reageert Delaere. "Het klopt dat ik op politiek vlak nog wat ervaring mis, maar ik ben ervan overtuigd dat ik dit compenseer met mijn ervaring als ondernemer. De situatie is totaal anders dan zes jaar terug. Nu is de burgemeester wel populair, maar de vraag is hoe zijn partij zal scoren. Hoe fantastisch Kris ook is, hij zal niet alles kunnen rechttrekken."


Eén les heeft N-VA alvast geleerd. "Als je iets wil bereiken, moet je zelf stappen ondernemen."

Coalitievorming

Maar welke coalitie zal straks gevormd worden? Misschien blijft alles bij het oude. CD&V, sp.a en De Vernieuwers en Groen zijn positief over de samenwerking de voorbije zes jaar, maar moeten samen wel nog altijd aan een meerderheid zien te raken. Zwakste schakel lijkt sp.a en De Vernieuwers, want volgens De Grote Peiling zouden zij pluimen verliezen. Groen zou een stevige sprong vooruit maken.


Zeker is dat er kapers op de kust zijn. Niet alleen N-VA, maar ook Open Vld. Na een oppositiekuur van twee legislaturen willen de liberalen opnieuw aan de macht komen. Lijsttrekker Piet Delrue en zijn ploeg tonen zich dan ook ambitieus. "We willen echt scoren en onze twee zetels minstens verdubbelen. We zijn de partij die het verschil kan maken."


Daarmee solliciteert hij openlijk naar een plekje in de coalitie. Vervangen de liberalen straks de socialisten en/of de groenen? Of wordt het toch N-VA? Nog uit de Grote Peiling leren we dat de stemmen die N-VA zou verliezen wel eens naar het Vlaams Belang zouden kunnen gaan. Die verloor in 2012 drie zetels, maar mikt weer naar zes raadsleden. Inbreken in de meerderheid lijkt gezien het jarenlange cordon sanitaire niet haalbaar. (CDR)