Belgische klassiekers en Toscaanse lekkernijen

ROESELAARSE EN ITALIAAN OPENEN DELICATESSENZAAK PRELIBUM

Cindy De Jonghe en haar man Nicola Napoli bieden allerlei Italiaanse specialiteiten aan in hun delicatessenzaak.
Foto Couvreur Cindy De Jonghe en haar man Nicola Napoli bieden allerlei Italiaanse specialiteiten aan in hun delicatessenzaak.
Cindy De Jonghe (37) en haar man Nicola Napoli (40) openen vandaag in de Pennoenstraat hun Italiaans-Belgische delicatessenzaak Prelibum. Cindy verhuisde in 2002 nog naar Italië, de liefde achterna. Ze opende er samen met haar man twee delicatessenzaken. Nu maakt het koppel de omgekeerde beweging.

De liefde lokte Cindy De Jonghe vijftien jaar terug naar Italië, een land dat haar niet onbekend was. "Mijn moeder heeft Italiaanse roots, dus gingen we vaak naar daar op vakantie bij mijn grootouders. Tijdens een van die reizen - in 1995 - heb ik Nicola leren kennen."


"We hadden jaren een langeafstandsrelatie, waarbij Sabena (de ondertussen failliete Belgische luchtvaartmaatschappij, nvdr) toen veel geld aan ons verdiend heeft", pikt Nicola in.

Bijscholing

In 1999 is Nicola naar België verhuisd en in 2001 stapte het koppel in het huwelijksbootje. "Maar Nicola's ouders hadden een metaalbedrijf en wij zijn een jaar later naar Italië verhuisd om met hen samen te werken. Maar al snel groeide onze interesse in de Italiaanse keuken."


Cindy had toerisme gestudeerd en Nicola is een expert in metaal en aluminium. Maar beiden schoolden zich bij en in 2005 openden ze in Toscane hun eigen delicatessenwinkel. In 2015 volgde een tweede zaak. "Vanaf toen groeide de droom om ook in België ooit een zaak te openen. Toen iemand interesse toonde om onze eerste winkel over te nemen, zagen we onze kans. We gingen op zoek naar een pand in Roeselare en botsen op de vroegere buurtwinkel op de hoek van de Ieperse- en de Pennoenstraat."

Tweeling

In mei stapten Cindy en Nicola met hun kinderen op het vliegtuig richting België. Vandaag openen ze hun Roeselaarse delicatessenzaak Prelibum. "De timing van de verhuis is ideaal. Onze tweelingzoontjes, Leonardo en Tomasso, zijn 5 jaar en we wilden graag dat ze hier naar school gingen. Zij zijn enthousiast, want ze zitten nu in de klas met hun neefjes. We gaan het betere weer, onze vrienden en familie wel missen, maar Italië wordt nu onze vaste vakantiebestemming. Bovendien behouden we onze Italiaanse winkel, die voortaan gerund wordt door twee personeelsleden.

Specialiteiten

Prelibum heeft zowel een Belgisch als een Italiaans kantje. "In Italië bieden we eigen delicatessen aan en leren we de Italianen ook kennismaken met Belgische klassiekers, zoals stoofvlees en hesperolletjes. Hier bieden we diezelfde mix. Ambachtelijke kazen en charcuterie, een groot gamma wijnen, pasta's, olijfolies, een traiteurdienst,... We gaan voor kwaliteit aan scherpe prijzen. Ook hebben we een ruimte voor degustaties, privéfeestjes en zullen we er op termijn misschien ook een lunch aanbieden."