Bart Delaere verrassend lijsttrekker voor N-VA

Bart Delaere is lijsttrekker, Lieve Lombaert palmt de tweede plaats in en Brecht Vermeulen wordt lijstduwer. Ze worden ondersteund door algemeen partijsecretaris Louis Ide.
VDI Bart Delaere is lijsttrekker, Lieve Lombaert palmt de tweede plaats in en Brecht Vermeulen wordt lijstduwer. Ze worden ondersteund door algemeen partijsecretaris Louis Ide.
Niét Brecht Vermeulen, maar wel Bart Delaere zal straks de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roeselare trekken. Wie? Een bij het grote publiek wellicht wat minder bekende bedrijfsleider, die vooral achter de schermen al heel wat werk voor de partij verricht heeft.

De geruchtenmolen deed al langer zijn werk, maar het duurde tot zaterdagochtend voor N-VA het nieuws zelf bevestigde op een persmoment in hotel Mercure. Daar waar de meesten - net als in 2012 - Brecht Vermeulen als rechtstreekse uitdager voor de burgemeesterssjerp zagen, verrastte de partij gisteren met de minder bekende Bart Delaere. De 40-jarige ondernemer is sinds 2000 zaakvoerder bij de firma Delektro, is gehuwd met Maidy Decoene en heeft twee kinderen. Hij vervoegde pas drie jaar geleden N-VA en in 2016 werd hij er lokaal voorzitter. "Ik ben een Vlaams ondernemer in hart en nieren en weet hoe je iets aanpakt", tracht Delaere de keuze van de partij voor hem te verklaren. "Het is de ambitie van N-VA om de grootste partij te blijven en ik wil mee aan dat verhaal schrijven. Wij hebben niet met de kiezer gesold, maar zijn wel buitenspel gezet (verwijzend naar CD&V, sp.a en Groen, die in 2012 als kleinere partijen samen een meerderheid vormden en N-VA als grootste partij toch naar de oppositie verwezen, red.)."

Lijstduwer

Toch is het opvallend hoe een stemmenkampioen als Vermeulen, vijf jaar geleden nog goed voor 3.554 voorkeurstemmen, nu spontaan de eerste plaats aan een nieuwkomer laat. "Maar ik kan ook mijn steentje bijdragen als lijstduwer", klinkt het resoluut. "Ik draag Roeselare in mijn hart, maar vervul ook mijn taak als parlementslid en als voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken met passie. Ik vond dat ik een keuze moest maken." Delaere wil straks vooral werk maken van meer steun voor de deelgemeenten en maakt ook van mobiliteit en veiligheid zijn speerpunten. "We willen traag verkeer rond het station, de knip in de Ardooisesteenweg willen we terug open en ook het centrum moet ontlast worden door extra parking bij het binnenkomen aan de zijkant van de stad", somt hij op. "Verder willen we inzetten op een cameraschild rond de stad en willen de belastingen gradueel laten dalen."


Huidig gemeenteraadslid Lieve Lombaert neemt de tweede plaats op de lijst in. (VDI)