Allesbehalve overrompeling: welgeteld zeven gele hesjes voeren actie aan stadhuis

Welgeteld zeven gele hesjes hebben actie gevoerd aan het stadhuis na de oproep op sociale media eerder deze week. 
De gele hesjes spreken voorbijgangers aan op de Grote Markt.
Joke Couvreur De gele hesjes spreken voorbijgangers aan op de Grote Markt.

De actie was van korte duur. De zeven stapten van het stadhuis de Ooststraat in en spraken rustig enkele voorbijgangers aan. “Geen overweldigende opkomst, maar ik ben toch blij dat we onze boodschap onder de aandacht hebben kunnen brengen”, zegt initiatiefnemer Sam Van Belle. “Het regenweer heeft de opkomst uiteraard geen goed gedaan. En de beelden van het protest in Brussel hebben waarschijnlijk veel mensen afgeschrikt. Laat me nog eens benadrukken dat het om een vreedzaam protest gaat. Maar in de media zien we alleen maar die negatieve beelden van die brandende auto’s. Bijzonder spijtig dat de originele boodschap daardoor verloren gaat. De mensen zijn het beu om geplukt te worden als kippen. Daar gaat het om.”

Wie kan nog een huis kopen

“Alles, alles wordt te duur”, vindt Mark Degrande uit Rumbeke. “Het gaat niet alleen om brandstof. Wie kan vandaag nog een huis betalen? Vroeger kon je met 100.000 euro een huis kopen. Nu heb je drie keer dat bedrag nodig. Voor wie geen rijke ouders heeft, is een eigen huis niet meer  betaalbaar. Veel mensen hebben het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Als de grote koppen in Brussel wat meer zouden inleveren en wat minder royale ontslagvergoedingen zouden krijgen, dan komen we al een heel eind.”

Nog volgens de aanwezigen steunen véél mensen de gele hesjesbeweging, maar durven ze de straat niet op komen, of ze zien het nut van protest niet in. “Mijn vrouw is thuis gebleven omdat ze dacht dat deze actie niets zou uithalen. Maar als iedereen zo denkt, dan gebeurt er helemaal niets.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elisabeth Vandendriessche

    +onze Kerstman! Die draagt ook een geel hesje