"Zie ik eruit alsof ik doping neem?"

KANKERPATIËNT PHILIP CRACCO GESCHORST NA RALLY IEPER

Philip Cracco werd geschorst na een positieve dopingtest tijdens de Rally van Ieper. Hij had niet gemeld dat hij nog medicijnen moest nemen tegen prostaatkanker.
Archief VDB Philip Cracco werd geschorst na een positieve dopingtest tijdens de Rally van Ieper. Hij had niet gemeld dat hij nog medicijnen moest nemen tegen prostaatkanker.
Ondernemer Philip Cracco (55) mag zeker tot 26 september geen rallywagen meer in. De miljonair uit The Sky Is The Limit werd geschorst na een positieve dopingtest na de Rally van Ieper eind juni. Cracco nam toen en neemt nog steeds medicatie om zijn prostaatkanker onder controle te houden, maar had dat niet aangegeven.

Cracco, een Bruggeling met Roeselaarse roots, herstelde begin dit jaar van een zware strijd tegen prostaatkanker en neemt nog steeds medicatie. "De bestralingen zijn gelukkig achter de rug en de kanker is nu onder controle, maar dat betekent niet dat ik niet in behandeling moet blijven", legt de 55-jarige ondernemer uit. "Restanten van de kanker kunnen nog jaren in mijn lijf blijven zitten. Om die restanten onder de knoet te houden, heb ik medicatie nodig." Dat vergat hij echter te vermelden toen hij zich inschreef voor de rally van Ieper, met alle gevolgen van dien. "Akkoord, ik had voor de wedstrijd moeten aangeven welke medicatie ik neem, maar daar heb ik eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan. Ook mijn dokter had daar niet aan gedacht. Wij waren vooral bezig met de kanker onder controle houden, niet met procedures en regeltjes. Of ik boos was? Ik maak me zelden boos. Maar laat ons zeggen dat ik het niet leuk vond."

Zelfs fitness mag niet

Cracco mist door zijn schorsing een aantal rallywedstrijden, waaronder de East Belgian Rally. "Erg jammer, want ik houd van rally. Ik had zelfs een nieuwe overall en wat betreft conditie ging het goed vooruit. Zo had ik na de kanker samen met een sportarts een dagelijks, intensief trainingsregime opgesteld, maar zelfs dat naleven wordt nu moeilijker. Weet u dat ik door mijn schorsing zelfs geen fitnesscentrum meer binnen mag? En dat terwijl zowat alle verenigingen die vechten voor kankerpatiënten benadrukken hoe belangrijk sport wel niet is voor het herstel. Absurd is het. Nog een geluk dat ik thuis wat kan zwemmen."

Rally voor het plezier

Cracco probeerde de zaak aan te klagen, maar ving bot. "Achteraf heb ik nog geprobeerd om het uit te leggen bij de Nationale Antidopingorganisatie, maar ze hadden geen oren naar mijn verhaal. Ik bleef geschorst. Nochtans ben ik geen jonge gast die zich dopeert om een paar plaatsjes te winnen. Ik ben 55 jaar oud en rij louter voor het plezier. Het maakt me weinig uit of ik nu als 20ste of als 23ste eindig. Maar goed, ik heb al veel tegenslagen overwonnen en ook deze zal ik het hoofd bieden."


Marc Van Der Beken, de directeur van NADO Vlaanderen (Nationale Antidopingorganisatie), bevestigt dat er een onderzoek lopende was, maar wilde geen verder commentaar geven op de zaak. Het dossier van Cracco wordt op 26 september ten gronde behandeld door een commissie. Tot die tijd mag Cracco sowieso geen rallywagen meer in.